Didžiausiame Naujosios Zelandijos mieste dėl COVID-19 protrūkio pratęstas karantinas

Naujosios Zelandijos didžiausiame mieste Oklande dar mažiausiai savaitę galios griežtas karantinas dėl koronavirusinės infekcijos protrūkio, skatinamo užkrečiamesnės viruso delta atmainos plitimo, pirmadienį pranešė ministrė pirmininkė Jacinda Ardern.

Koronavirusas Oklande.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Oklande.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2021, 11:52 AM, atnaujinta Sep 13, 2021, 11:58 AM

Pasak premjerės, 2 mln. miesto gyventojų turi likti namuose, nes buvo užfiksuoti keli „mįslingi atvejai“, kol kas nesusieti su žinomais infekcijos židiniais.

„Šių mįslingų atvejų vis dar pasitaiko. Mus neramina, kad jų aptinkama vykdant stebėseną ir bendruomenės testavimą, o ne atsekant kontaktus“, – sakė premjerė.

Rugpjūčio 17 dieną Naujoji Zelandija įvedė visuotinį karantiną, kai buvo nustatytas pirmas vietinio užsikrėtimo koronaviruso delta atmaina atvejis.

Tačiau praėjusią savaitę nurodymas likti namuose už Oklando ribų buvo atšauktas, nes visi nauji atvejai fiksuojami tik šiame mieste.

J. Ardern atmetė galimybę iki rugsėjo 21 dienos atšaukti griežtą karantiną Oklande. Tačiau ji nurodė, kad mieste pavojaus lygis pagal keturių pakopų reagavimo į COVID-19 sistemą po rugsėjo 21-osios turėtų būti sumažintas.

Pirmadienį Oklande buvo užregistruoti 33 nauji vietinio užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Premjerė sakė nenorinti per anksti atšaukti suvaržymų.

„[Atvejų] skaičius toliau auga – tai akivaizdu pastarosiomis dienomis“, – sakė vyriausybės vadovė, tačiau pridūrė: „Tai nereiškia, kad mūsų bendros pastangos Oklande yra bergždžios.“

Naujoji Zelandija laikosi „nulis COVIDo“ strategijos, kurią vykdydama taiko griežtą sienų kontrolę, o jei virusas vis dėlto atvežamas į šalį – griežtą karantiną. Dėl šios strategijos nuo pandemijos pradžios 5 mln. gyventojų turinčioje šalyje nuo COVID-19 mirė tik 27 žmonės.

Iki rugpjūtį prasidėjusio protrūkio Naujojoje Zelandijoje pusmetį nebuvo fiksuota jokių vietinio užsikrėtimo atvejų.

Dėl plintančios delta atmainos šaliai teko nedelsiant paskelbti karantiną, atsižvelgiant į žemus gyventojų vakcinavimo rodiklius.

Kaip rodo oficialūs duomenys, Naujojoje Zelandijoje pilnai pasiskiepiję tik maždaug trečdalis gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.