Izraelio užsienio reikalų ministras siūlo plėtros planą Gazos Ruožui

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas pasiūlė gerinti gyvenimo sąlygas Gazos Ruože mainais į šį palestiniečių anklavą valdančio islamistų judėjimo „Hamas“ lyderių ramybės pažadą, siekdamas išspręsti „nesibaigiančius smurto ciklus“.

Pranešimas pasirodė Gazos Ruožo palestiniečiams ir izraeliečiams savaitgalį vėl apšaudžius vieniams kitus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pranešimas pasirodė Gazos Ruožo palestiniečiams ir izraeliečiams savaitgalį vėl apšaudžius vieniams kitus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2021, 8:09 AM, atnaujinta Sep 13, 2021, 1:01 PM

Pranešimas pasirodė Gazos Ruožo palestiniečiams ir izraeliečiams savaitgalį vėl apšaudžius vieniams kitus.

Plėtros planu, apimančiu naudą infrastruktūros ir užimtumo srityse, siekiama parodyti palestiniečiams šiame skurdžiame, Izraelio blokuojamame anklave, kad dėl „Hamas“ smurto kampanijos prieš Izraelį jie gyvena „skurdo, stygiaus, smurto ir didelio nedarbo sąlygomis be [jokios] vilties“, sekmadienį pareiškė Y. Lapidas.

Jis pabrėžė, kad nekviečia derėtis su „Hamas“, nes „Izraelis nesikalba su teroristinėmis organizacijomis, norinčiomis mus sunaikinti“.

Y. Lapidas, kuris pagal susitarimą dėl rotacijos po dvejų metų turi perimti Izraelio premjero postą, pripažino, kad jo planas dar nėra oficiali Izraelio aštuonių partijų koalicinės vyriausybės politika, bet sakė, kad jį remia premjeras Naftali Bennettas.

Pirmuoju plano įgyvendinimo etapu Gazos Ruožo, kur gyvena 2 mln. žmonių, infrastruktūra sulauktų labai reikalingo atnaujinimo, sakė Y. Lapidas, kalbėdamas Reichmano universitete Herclijoje.

„Bus suremontuota elektros sistema, prijungtos dujos, pastatyta vandens gėlinimo gamykla, reikšmingai pagerinta sveikatos apsaugos sistema, atstatyta būstų ir transporto infrastruktūra“, – sakė jis.

„Mainais „Hamas“ įsipareigos dėl ilgalaikės ramybės“, – pabrėžė jis ir pridūrė, kad šio proceso metu tam tikrą vaidmenį vaidintų tarptautinė bendrija, ypač Egiptas.

„To nebus be mūsų partnerių egiptiečių paramos ir dalyvavimo, be jų sugebėjimo kalbėtis su visomis suinteresuotomis šalimis“, – sakė Y. Lapidas.

Jis taip pat įspėjo, kad „bet koks „Hamas“ [įvykdytas] pažeidimas sustabdytų procesą ar atsuktų jį atgal“.

Jei pirmasis etapas eitųsi sklandžiai, vėliau prie Gazos Ruožo krantų būtų pastatyta dirbtinė sala, sudaranti sąlygas uosto statybai, ir sukurta „transporto jungtis“ tarp Gazos Ruožo ir Vakarų Kranto.

Pasak Y. Lapido, jis pristatė planą „partneriams arabų pasaulyje“ ir Jungtinėms Valstijoms, Rusijai, Europos Sąjungai.

„Dar yra darbo, mes vis dar prie braižybos lentos, bet jei šis planas turi sėkmės galimybę ir sulauks plačios paramos, aš pasiūlysiu jį vyriausybei kaip oficialią poziciją“, – sakė Izraelio ministras.

Kelios valandos po jo komentarų plykstelėjo naujas smurtas. Izraelio kariuomenė paskelbė perėmusi mažiausiai dvi iš kelių raketų, paleistų iš Gazos Ruožo į žydų valstybės teritoriją. Izraelio naikintuvai atsakydami anksti pirmadienį smogė keturiems „Hamas“ objektams ir vienam tuneliui Gazos Ruože.

Nė viena iš šalių nepranešė apie jokius nukentėjusiuosius.

Kovos tarp abiejų konflikto šalių tęsėsi jau trečią naktį iš eilės.

Gegužę Izraelis ir „Hamas“ kariavo 11 dienų trukusį, jau ketvirtą nuo 2008 metų tarpusavio karą. Konfliktas baigėsi tarpininkaujant Egiptui pasiekus susitarimą dėl ugnies nutraukimo.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vyriausioji komisarė Michelle Bachelet gegužės pabaigoje sakė, kad per Izraelio antskrydžius Gazos Ruože „sugriauta daug civilinės infrastruktūros“.

Izraelis atsakydamas į paleistas raketas smogė „Hamas“ taikiniams Gazos Ruože

Izraelio lėktuvai anksti pirmadienį smogė keliems taikiniams Gazos Ruože, atsakydami į kelių raketų paleidimą iš islamistų judėjimo „Hamas“ kontroliuojamo anklavo.

Kovos tarp abiejų konflikto šalių tęsėsi jau trečią naktį iš eilės.

Įtampa paaštrėjo praėjusią savaitę iš Izraelio kalėjimo pabėgus šešiems palestiniečių kaliniams, taip pat stringant tarpininko Egipto pastangoms suderinti ilgalaikes paliaubas po 11 dienų trukusio karo šių metų gegužę.

Izraelio kariuomenė pranešė apie tris atskirus raketų paleidimus vėlai sekmadienį ir pirmadienį paryčiais. Kariuomenės duomenimis, mažiausiai dvi raketas numušė oro erdvės gynybos sistemos.

Ginkluotosios pajėgos nurodė, kad atsakydamos į šias atakas smogė keliems „Hamas“ taikiniams. Nė viena iš šalių nepranešė apie jokius nukentėjusiuosius.

Savaitgalį izraeliečiai sučiupo keturis iš šešių palestiniečių kalinių, kurie rugsėjo 6 dieną tuneliu ištrūko iš griežčiausio režimo kalėjimo. Palestiniečių kovotojai atsakė raketų ugnimi. Izraelis tebeieško dviejų laisvėje tebesančių bėglių.

Tuo tarpu pastangos tarpininkaujant Egiptui paskelbti ilgalaikes paliaubas stringa, nes konflikto šalys negali susitarti dėl sistemos, kuri leistų atnaujinti išmokas nepasiturinčioms Gazos Ruožo šeimoms. Izraelis reikalauja garantijų, kad „Hamas“ nenukreips šių lėšų kariniams tikslams.

Dauguma skurdaus Gazos Ruožo gyventojų yra šeimos, kurios buvo priverstos palikti savo namus Izraelio teritorijoje per karą, įsiplieskusį įkuriant žydų valstybę 1948 metais.

„Hamas“ siekia, kad Izraelis nutrauktų Gazos Ruožo ekonomiką paralyžiuojančią blokadą. Tuo metu žydų valstybė reikalauja, kad islamistai paleistų du į nelaisvę paimtus civilius izraeliečius ir grąžintų dviejų žuvusių izraeliečių karių palaikus.

„Hamas“ kontroliuoja Gazos Ruožą nuo 2007 metų. Šis islamistų judėjimas, metais anksčiau laimėjęs palestiniečių parlamento rinkimus, išstūmė iš valdžios tarptautinės bendruomenės pripažįstamą Palestinos Autonomiją.

Nuo to laiko Izraelis ir „Hamas“ kariavo keturis karus ir kovojo daugybę mažesnių kautynių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.