Talibano užvaldytame Afganistane – nauja grėsmė Europai: palydovų užfiksuoti vaizdai siunčia pavojaus signalą

Talibanas pažadėjo pasauliui pažaboti prekybą narkotikais, tačiau, anot ekspertų, jei subyrės Afganistano ekonomika, gali kilti narkotikų krizė, kuri pasiektų ir Europą.

Talibanas tiria buvusių auk<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Talibanas tiria buvusių auk<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Efedra, dar vadinama bandaku arba omanu, yra daugiametė žolė, lengvai surenkama nuo Afganistano kalvų.<br>Maurizio Biso/Scanpix nuotr.
Efedra, dar vadinama bandaku arba omanu, yra daugiametė žolė, lengvai surenkama nuo Afganistano kalvų.<br>Maurizio Biso/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 13, 2021, 10:14 PM, atnaujinta Sep 16, 2021, 9:46 AM

Afganistanas yra didžiausias pasaulyje opijaus tiekėjas. Visgi opijus, iš kurio gaminamas heroinas, nėra vienintelis nelegalus narkotikas, kurį gamina ilgamečių neramumų kamuojama valstybė.

Per pastaruosius ketverius metus afganistaniečiai taip pat sparčiai ištobulino metamfetamino – stiprios nelegalios narkotinės medžiagos, stimuliuojančios centrinę nervų sistemą, gamybą.

Nedidelės šio narkotiko dozės sukelia euforiją, padidėjusį susikaupimą bei energingumą, tačiau didesnės dozės gali sukelti psichozę, skeletinių raumenų suirimą, epilepsijos priepuolius bei kraujo išsiliejimą į smegenis. Reguliarus didelių šios medžiagos kiekių vartojimas iššaukia neprognozuojamą nuotaikų svyravimą bei agresyvų elgesį.

Kai kuriose šalies dalyse metamfetamino produkcija jau viršija opijaus gamybos apimtis. Tačiau tyrėjai tvirtino, kad augančiai nelegaliai prekybai narkotikais yra skiriama nepakankamai dėmesio.

Dabar, iš Afganistano pasitraukus JAV ir sąjungininkų pajėgoms, Europos Sąjungos (ES) institucijos nerimauja, kad nelegalus šios valstybės metamfetaminas gali kelti vis didesnį pavojų Europai.

„Vokietijos federalinė policija atidžiai stebi situaciją, kadangi metamfetaminas Afganistane didžiuliais kiekiais gaminamas jau kelerius metus, todėl didėja pavojus, kad šis narkotikas gali pasiekti Vokietijos ar Europos rinką tradiciniais heroino kontrabandos keliais“, – „Al Jazeera“ žurnalistams sakė Vokietijos federalinės policijos atstovas spaudai.

Svaiginimasis susijęs su augalais

Pasak Karaliaus koledžo Londone dėstytojo ir knygos „Karas su narkotikais ir anglo-amerikiečių santykiai: pamokos iš Afganistano, 2001-2011 m.“ autoriaus Philipo Berry: „Jei Afganistano metamfetamino pramonė ir toliau plėsis, tikėtina, kad Europa kartu su kitomis tarptautinėmis rinkomis taps ryškiais kontrabandos taikiniais.“

Remiantis Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (ENNSC) ataskaita, afganai pradėjo rimtai gaminti metamfetaminą tik prieš maždaug ketverius metus.

Nuo 2013 m. buvo gaunama pranešimų, kad Afganistano piliečiai virtuvės dydžio laboratorijose „verda“ metamfetaminą, išgaudami jį iš nereceptinių vaistų, tokių kaip sirupas nuo kosulio. Tačiau šis procesas yra sudėtingas, pavojingas ir reikalauja chemijos žinių.

Bet kai vietiniai gyventojai sužinojo, kad metamfetaminas gali būti išgaunamas ir iš vietinėse apylinkėse augančių augalų, narkotiko gamyba įgavo nevaldomą pagreitį.

Efedra, dar vadinama bandaku arba omanu, yra daugiametė žolė, lengvai surenkama nuo Afganistano kalvų. Kadaise augalas buvo naudojamas vietoje malkų kūrenant ugnį ar inkstų ligoms gydyti, bet dabar jis yra skinamas, supakuojamas ir džiovinamas, o vėliau – chemiškai apdorojimas, kad būtų išgautas efedrinas.

Pastarasis procesas yra paprastas ir palyginti pigus. Antrame, sudėtingesniame etape, apdorota efedra naudojama metamfetamino kristalams gaminti.

Konkuravimas su opijumi

„Turimi duomenys rodo, kad Afganistanas per trumpą laiką tapo pakankamai didelių kiekių nebrangiai kainuojančio efedrino ir metamfetamino gamintoju bei tiekėju“, – perspėjo ENNSC tyrėjai.

„Numanomas efedrino ir metamfetamino gamybos mastas, plitimo greitis ir iš to gaunamos pajamos stebina ir kelia nerimą“.

Taip pat jie įspėjo, kad metamfetamino gamyba Afganistane netrukus gali pradėti konkuruoti su opijaus produkcija.

Jau seniai žinoma, kad Afganistanas tiekia daugiau nei 80 proc. pasaulio opiumo, o Europa yra didžiausia rinka, į kurią heroinas dažniausiai įvežamas per Balkanų valstybes ir Turkiją.

2019 m. Jungtinių Tautų Narkotikų ir nusikalstamumo biuras (JTNNB) pranešė, kad bendra ekonominė veikla, susijusi su opiatų eksportu Afganistane, buvo verta nuo 1,1 mlrd. iki 2 mlrd. JAV dolerių (beveik 1,7 mlrd. eurų), o tai sudaro apie 11 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP).

Tačiau opiatų eksporto verslui į nugarą kvėpuoti pradeda Afganistane gaminamas metamfetaminas.

Šį mėnesį Jungtinėje Karalystėje (JK) įsikūrusio Užjūrio plėtros instituto (UPI) tyrime buvo nagrinėjama, kaip Talibanas buvo finansuojamas pietvakarinėje Nimruzo provincijoje, esančioje Irano pasienyje.

Paaiškėjo, kad didžioji dalis pajamų gaunama ne iš nelegalių narkotikų, o apmokestinant sieną kertančias teisėtas prekes.

Tačiau viena iš UPI išvadų buvo ir tai, kad, atsižvelgiant į kiekį tonomis, provincijoje gaminama ir transportuojama daugiau metamfetamino nei opiumo.

Studijos pagrindinis tyrėjas Davidas Mansfieldas teigė, jog gausūs įrodymai, įskaitant palydovų užfiksuotas metamfetamino „gamyklų“ nuotraukas, daugybę apklausų bei įvairiose pasaulio vietose, ypač Turkijoje ir Irano-Pakistano pasienyje, policijos konfiskuotas narkotikų siuntas – rodo, kad prekyba metamfetaminu sparčiai plečiasi.

Pakeliui į Europą?

Afganistano metamfetaminas jau spėjo įsiveržti į tarptautines rinkas. Siuntos jau buvo aptiktos Afrikos, Australijos, Indonezijos ir Šri Lankos valdžios institucijų.

Esti nepatvirtintų pranešimų, kad dalis galėjo pasiekti ir Europą.

„Manome, kad dalis afganų amfetamino pateko į Turkiją, – sakė ENNSC analitikas, daugiausia dėmesio skiriantis narkotikų gamybai ir prekybai, Laurentas Lanielis. – O jei jis iš tikrųjų jau yra Turkijoje, manome, kad dalis Afganistano narkotikų neišvengiamai atsidurs ir ES teritorijoje.“

Tačiau nepriklausomas konsultantas, tyrinėjantis Afganistaną ir reguliariai besilankantis šioje šalyje nuo 1997 m., D.Mansfieldas, sakė, kad Afganistano metamfetaminas kol kas nesulaukia pakankamai Europos vyriausybinių agentūrų dėmesio.

„Reikalingas sistemingesnis požiūris į tyrimus“, – tvirtino jis.

„Dauguma agentūrų tiesiog ištiria medžiagą, kad sužinotų, ar tai yra metamfetaminas ir kokia yra jo kokybė. Tačiau, ar jis pagamintas iš efedros augalo, ar iš vaistų, dažniausiai netikrinama“, – paaiškino D.Mansfieldas.

Pavyzdžiui, nors Vokietijos federalinės policijos kriminalistikos departamentas reguliariai analizuoja konfiskuotas narkotikų siuntas, taip pat turėtų tirti, ar jų aptinkamas metamfetaminas yra atkeliavęs iš Afganistano.

Tačiau pareigūnai sakė „Al Jazeera“, kad departamentas veikiausiai to nedarys, nebent gautų teisinį prašymą ar nurodymą iš tokios institucijos kaip JTNNB.

Šiuo metu Australijos teisėsauga yra viena iš nedaugelio institucijų pasaulyje, tiriančių, ar jų konfiskuotas metamfetaminas yra išgautas iš Afganistane augančių efedros augalų.

Priežastis, galinti sukelti narkotikų krizę

Bendru ekspertų sutarimu buvo teigiama, kad neįmanoma žinoti, ar Afganistaną valdant Talibanui, į Europą pateks daugiau metamfetamino, tačiau daug kas gali priklausyti nuo šalies ekonomikos ateities.

Praėjusį savaitgalį Talibano atstovas viešai pažadėjo uždrausti narkotikų kontrabandą ir gamybą.

„Nenuostabu, kad Talibanas, siekdamas parodyti save kaip teisėtą vyriausybę, dalino pažadus uždrausti narkotinių medžiagų gamybą ir neteisėtą eksportą“, – svarstė P.Berry.

„Jie gali bandyti vykdyti narkotikų kontrole, tikėdamiesi įgauti tarptautinį pripažinimą ir sulaukti finansavimo plėtrai ir vystymuisi.“

Nei P.Berry, nei D.Mansfieldas nemano, kad JAV galios trūkumas šalies viduje turės didelės įtakos narkotikų cirkuliacijai.

Nuo 2018 m. JAV ir Afganistano kariai sumažino narkotikų gamybai naudojamų patalpų bombardavimus.

D.Mansfieldo teigimu, net prieš šio mėnesio įvykius dauguma metamfetaminą bei opiumą gaminančių kaimo vietovių buvo slaptai kontroliuojamos Talibano.

„Kaip Talibanas, po Kabulo užėmimo, pakeis tų vietovių ekonominę ir saugumo situaciją? Niekaip“, – kalbėjo jis.

Jo teigimu, daug svarbesnis faktorius yra tai, kaip nuo šiol veiks Afganistano ekonomika.

„Ekonomikos žlugimas galėtų paskatinti didesnę nelegalių narkotikų gamybą“, – tikino D.Mansfieldas.

„Jei niekas nefinansuos vyriausybės, nebeliks vyriausybės darbų, daugelis žmonių gali sugrįžti dirbti žemės. Aguonų auginimas opiumui išgauti yra labai daug fizinio darbo reikalaujanti veikla. Jei atsiras daugiau darbo jėgos, gali atsirasti ir daugiau nelegalių narkotikų.“

„Ar taip atsitiks, priklausys nuo to, kaip Talibanas pasirinks valdyti šalį ir kaip potencialūs Vakarų rėmėjai nuspręs bendradarbiauti su Talibanu, – teigė tyrėjas ir pridūrė:

Plačiai taikomų sankcijų įvedimas galėtų iššaukti ekonominę krizę, kuri ženkliai padidintų pabėgėlių skaičių ir praplėstų narkotikų gamybos mastą, o tai neabejotinai paveiktų visą regioną ir Europą.“

Parengta pagal „Al Jazeera“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.