A. Navalno komanda rinkimuose palaikys komunistus: tikisi taip išvaryti prokremlišką valdžią

Įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno komanda paskelbė ilgai lauktą kandidatų sąrašą, kurį rems jie ir jų palaikytojai, kad per šį savaitgalį vyksiančius parlamento rinkimus išstumtų prokremliškus valdančiuosius.

 Įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno komanda paskelbė ilgai lauktą kandidatų sąrašą, kurį rems jie ir jų palaikytojai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno komanda paskelbė ilgai lauktą kandidatų sąrašą, kurį rems jie ir jų palaikytojai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2021, 4:39 PM

Kadangi beveik visi A. Navalno sąjungininkai negalėjo dalyvauti rinkimuose, jo komanda teigia, kad iš viso remia 1 234 kandidatus į Rusijos Valstybės Dūmos žemųjų rūmų ir vietos asamblėjų rinkimus, kurie prasidės penktadienį.

„Rugsėjo 17-19 d. Rusijoje vyksta rinkimai į Valstybės Dūmą. [Prokremliška valdančioji partija] „Vieningoji Rusija“ bandys išlikti valdžioje dar 5 metus“, – sakoma trečiadienį A. Navalno „YouTube“ kanalo pridėtame vaizdo įraše.

„Mes galime užkirsti tam kelią, pasitelkę išmanųjį balsavimą – strategiją, leidžiančią sujungti rinkėjų balsus prieš „Vieningąją Rusiją“, – sakoma jame.

Didžioji dauguma pretendentų, kuriuos remia A. Navalno internetinis projektas „Išmanusis balsavimas“ 85 Rusijos regionuose, yra Komunistų partijos, antro pagal dydį Rusijos bloko po proputiniškos „Vieningosios Rusijos“, nariai.

Toliau seka dešimtys nacionalistinės Liberalų demokratų partijos (LDPR) partijos narių, partijos „Teisingoji Rusija“, „Už tiesą“ ir „Rusijos patriotai“, kurios abi yra atstovaujamos Valstybės Dūmoje, taip pat virtinė veteranų ir kylančių partijų, neturinčių vietų parlamente, ir save išsikėlusių pretendentų.

2019 m. A. Navalnas pradėjo propaguoti „protingo balsavimo“ strategiją po to, kai daugeliui nepriklausomų ir opozicijos kandidatų buvo uždrausta kandidatuoti į Maskvos įstatymų leidžiamąją valdžią.

Šiemet jo komanda atnaujino savo raginimus po to, kai grįžęs į Rusiją A. Navalnas buvo įkalintas dėl senų kaltinimų sukčiavimu, o jo tinklai buvo uždrausti kaip „ekstremistiniai“, užkertant kelią jo sąjungininkams dalyvauti rinkimuose.

Nuo to laiko Rusijos valdžios institucijos užblokavo dešimtis su A. Navalnu susijusių interneto svetainių ir bandė blokuoti internetines priemones, leidžiančias naudotojams naudotis A. Navalno programėle „Išmanusis balsavimas“.

Tuo metu Rusijos teismai skiria daugiamilijonines baudas tokioms technologijų milžinėms kaip „Google“ ir „Apple“ už tai, ką valdžia vadina „kišimusi į rinkimus“, nes jos nepanaikino „Išmaniojo balsavimo“ programėlių iš paieškos rezultatų.

A. Navalno komanda teigė, kad ji iki paskutinės minutės neskelbė viso „Išmaniojo balsavimo“ pretendentų sąrašo, kad valdžios institucijos negalėtų teisėtai išbraukti jų iš rinkimų sąrašo.

Nors „Vieningosios Rusijos“ reitingai visuomenėje yra žemi, tikimasi, kad V. Putino įkurtos partijos nariai išlaikys daugumą ir beveik netrukdomai vykdys jo politiką ateinančius penkerius metus.

Parengta pagal „The Moscow Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.