Užbaigdamas kelionę Slovakijoje popiežius ragina atverti širdis atjautai

Popiežius Pranciškus trečiadienį didžiulėmis mišiomis po atviru dangumi užbaigdamas pirmą po jam atliktos operacijos užsienio kelionę, paragino slovakus rūpintis žmonėmis, kuriems labiausiai reikia pagalbos.

 Popiežius Pranciškus trečiadienį didžiulėmis mišiomis po atviru dangumi paragino slovakus rūpintis žmonėmis, kuriems labiausiai reikia pagalbos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Popiežius Pranciškus trečiadienį didžiulėmis mišiomis po atviru dangumi paragino slovakus rūpintis žmonėmis, kuriems labiausiai reikia pagalbos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2021, 1:39 PM, atnaujinta Sep 15, 2021, 1:45 PM

Džiūgaujančių žmonių minios rikiavosi palei Pranciškaus kortežo maršrutą Šaštine, esančiame 15 km nuo Slovakijos vakarinės sienos. „Papamobilis“ lėtai važiavo pro žmones, o popiežius jiems šypsojosi ir mojo.

Organizatoriai sakė, kad dalyvauti mišiose didžiuliame lauke užsiregistravo 45 tūkst. žmonių, pateikusių įrodymus, kad yra pasiskiepiję nuo COVID-19 ir gavusių brūkšninį kodą – leidimą patekti į mišių vietą. Keli tūkstančiai nepasiskiepijusių tikinčiųjų pateikė neigiamą COVID-19 testo atsakymą arba įrodymą, kad yra persirgę šia liga.

Žmonių su kaukėmis minioje beveik nesimatė.

Renginys vyko prie Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios šventovės – svarbiausios Slovakijoje. Šioje šventovėje 1995 metais meldėsi šv. Jonas Paulius II.

Kasmet rugsėjo 15-ąją maldininkai iš visos Slovakijos ir užsienio suplūsta į Šaštiną paminėti Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios – Slovakijos globėjos – dienos. Šiemet kai kas lauke praleido ir visą naktį, kad užsiimtų geriausias vietas.

Sakydamas homiliją Pranciškus paragino maldininkus atverti širdis užuojautai, palinkėjo, „kad susirinkusiųjų tikėjimas taptų atjauta ir dalijimusi su tuo, kuris sužeistas, kurio pečius slegia sunkus kryžius“.

Pontifikas sakė, kad „tikėjimas nėra abstraktus, jis padeda mums atsistoti į kito vietą, būti solidariems“.

Mišios Šaštine buvo vienintelis didelis popiežiaus trečiadienio renginys prieš jam sugrįžtant į Romą po keturių dienų kelionės Vengrijoje ir Slovakijoje, kur daugumą iš 5,5 mln. gyventojų sudaro katalikai.

Religinėmis apeigomis pasibaigusio vizito metu būta ir subtilios valstybinės diplomatijos: pirmąją kelionės dieną Pranciškus susitiko su Vengrijos dešiniojo sparno populistų premjeru Viktoru Orbanu, vėliau kreipėsi į Slovakijos žydų ir romų bendruomenes.

84 metų pontifikas į savo 34-ąją užsienio kelionę leidosi du mėnesiai po gaubtinės žarnos operacijos. Visą intensyvų vizitą jis atrodė esantis geros formos ir nuotaikos, regis, džiaugėsi žmonių miniomis po daugiau kaip metus trukusio sėdėjimo Vatikane dėl kovos su pandemija priemonių.

Šiais metais Pranciškus planuoja dar mažiausiai dvi keliones: trumpą apsilankymą Glazge vyksiančioje Jungtinių Tautų klimato konferencijoje ir Vatikano dar nepatvirtintą vizitą Graikijoje, Kipre bei Maltoje gruodžio mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.