Italijoje visiems darbuotojams bus privaloma turėti COVID „žaliąjį pasą“

Italija ketvirtadienį nusprendė privalomai taikyti šalies kovos su koronavirusu priemonę - „žaliąjį pasą“ visiems darbuotojams, siekdama padidinti skiepų skaičių prieš žiemos gripo sezoną.

Italija reikalaus COVID „žaliojo paso“ darbo vietose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Italija reikalaus COVID „žaliojo paso“ darbo vietose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-16 13:34, atnaujinta 2021-09-17 10:28

Tikimasi, kad įstatymas, kuriuo bus baudžiami neskiepyti darbuotojai arba neturintys įrodymų apie neseniai atliktą neigiamą koronaviruso testą, įsigalios spalio 15 d.

„Vyriausybė yra pasirengusi paspartinti „žaliąjį pasą“... ne tik viešajam, bet ir privačiam sektoriui“, – trečiadienį sakė regiono reikalų ministrė Mariastella Gelmini.

Pasas yra sertifikatas, rodantis, ar asmuo yra paskiepytas nuo COVID-19, per pastarąsias 48 valandas jo testas buvo neigiamas arba jis neseniai pasveiko nuo viruso. Šiuo metu paso reikalaujama iš visų Italijos gyventojų, norinčių pavalgyti restoranuose, nueiti į kiną ir sporto stadionus, važiuoti tarpmiestiniais traukiniais ir autobusais ar skristi vidaus skrydžiais, taip pat mokytojams.

Italijoje nuo koronaviruso yra visiškai paskiepyta šiek tiek daugiau nei 40 milijonų žmonių, tai atitinka maždaug 75 proc. vyresnių nei 12 metų gyventojų. Vyriausybė tikisi šį skaičių padidinti dar keturiais milijonais.

„Tik paskiepiję didžiąją gyventojų dalį galime kontroliuoti viruso perdavimą. Vakcina yra vienintelis ginklas, kurį turime prieš COVID“, – radijui Rai sakė M. Gelmini.

Remiantis naujuoju įstatymu, darbuotojams, nepateikusiems paso, gresia bauda iki 1000 eurų, rašoma žiniasklaidos pranešimuose. Jų teigimu, dėl nepateisinamo darbuotojų neatvykimo į darbą neturint šio paso darbuotojas gali būti nušalintas nuo pareigų.

Profesinės sąjungos paragino vyriausybę nemokamai teikti koronaviruso testus nevakcinuotiems darbuotojams.

„Jie turi būti nemokami, žmonės negali mokėti, kad dirbtų“, – sakė didžiausios profesinių sąjungų konfederacijos CGIL vadovas Maurizio Landini. Tačiau ministras pirmininkas Mario Draghi nuogąstauja, kad nemokami testai neskatins žmonių skiepytis.

Italija buvo pirmoji Europos šalis, kuriai 2020 m. vasario mėnesį smogė koronaviruso atvejų banga, ir ji patyrė didžiulę recesiją. Nuo to laiko mirė daugiau nei 130 tūkst. žmonių, sirgusių COVID-19.

Italija nėra pirmoji Europos šalis, kurioje darbuotojai turi arba skiepytis, arba reguliariai atlikti tyrimus.

Nuo rugsėjo 13 d. Graikijoje nevakcinuoti privataus ir viešojo sektoriaus darbuotojai turi testuotis savo lėšomis vieną ar du kartus per savaitę, atsižvelgiant į jų profesiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.