Po kolegų siūlymų išstoti iš ES, Lenkijos prezidentas narystę pavadino „civilizaciniu pasiekimu“

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda penktadienį pavadino savo šalies narystę Europos Sąjungoje „civilizaciniu pasiekimu“, po to, kai įstatymų leidėjai pasiūlė Lenkijai išstoti iš bloko.

 Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda penktadienį pavadino savo šalies narystę Europos Sąjungoje „civilizaciniu pasiekimu“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda penktadienį pavadino savo šalies narystę Europos Sąjungoje „civilizaciniu pasiekimu“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-17 15:29

„Mes ne tik norime priklausyti ES, mes norime padėti ją formuoti“, – sakė A. Duda komentaruose penktadienio „Polska Times“ leidiniui.

Jo pastabos nuskambėjo po to, kai keli aukšto rango valdančiosios konservatyvios Teisės ir teisingumo partijos (PiS) nariai užsiminė apie galimą Lenkijos pasitraukimą iš ES.

PiS parlamentinės frakcijos lyderis Ryszardas Terleckis sakė, kad Lenkija turėtų apsvarstyti „drastiškus žingsnius“ pagal Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš bloko pavyzdį.

Be to, frakcijos vadovo pavaduotojas Marekas Suskis pradėjo kalbėti apie kovą su „Briuselio okupantais“, turėdamas omenyje nacistinės Vokietijos įvykdytą Lenkijos okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais.

Tačiau neseniai atliktos apklausos duomenys rodo, kad apie 88 proc. Lenkijos gyventojų nori likti ES, ir tik 7 proc. žmonių mano, kad šalis turėtų išstoti iš bloko.

Trečiadienį priimtoje rezoliucijoje PiS vadovybė atmetė „Polexit“ ir pareiškė remianti narystę ES. A. Duda, taip pat priklausantis PiS, pritarė šiai nuostatai ir sakė, kad yra asmeniškai susijęs su Europos projektu.

PiS vadovaujama vyriausybė šiuo metu yra įsivėlusi į ilgą ginčą su Europos Komisija dėl teismų reformų. EK kreipėsi į Europos Teisingumo Teismą (ETT), prašydama taikyti šaliai finansines sankcijas dėl tebesitęsiančios Lenkijos drausmės bylų kolegijos veiklos drausminant teisėjus.

ETT priėmė laikiną įsakymą išformuoti kolegiją, tačiau jie tebeveikia. ES taip pat sustabdė pandeminį ekonomikos atsigavimo planą motyvuodama tuo, kad Lenkija pažeidžia teisės viršenybės principą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.