Vengrija kaltina ES, kad ši nepatvirtina atsigavimo po COVID-19 plano dėl nesutarimų LGBTQ klausimu

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį apkaltino Europos Sąjungą, kad ši nepatvirtino jo vyriausybės išlaidų plano, skirto atsigavimui po koronaviruso, dėl nesutampančio požiūrio į LGBTQ asmenų teises.

 Vengrija kaltina ES, kad ši nepatvirtina atsigavimo po COVID-19 plano dėl nesutarimų LGBTQ klausimu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Vengrija kaltina ES, kad ši nepatvirtina atsigavimo po COVID-19 plano dėl nesutarimų LGBTQ klausimu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 17, 2021, 2:55 PM

Europos Komisija yra atsakinga už 800 mlrd. eurų bloko pandemijos padarinių likvidavimo fondo lėšų išmokėjimą, tačiau Vengrijos 7,2 mlrd. eurų vertės planas kol kas dar nepatvirtintas.

„Rekonstrukcijos lėšos – tai paskolos, kurių Briuselis dabar nenori mums suteikti dėl diskusijų apie LGBTQ politiką“, – sakė V. Orbanas interviu valstybinei žiniasklaidai.

Nors 16 valstybių narių išlaidų planai galutinai patvirtinti, septynių, įskaitant Vengriją ir Lenkiją, kurios nesutaria su Briuseliu dėl LGBTQ klausimų ir teisės viršenybės principų, vertinimas tęsiamas.

Birželio mėnesį tarp Vengrijos ir jos ES partnerių kilo įtampa dėl Vengrijos parlamento priimto prieštaringai vertinamo prieš LGBTQ nukreipto įstatymo, kuris, kritikų teigimu, homoseksualumą prilygina pedofilijai.

ES tvirtina, kad jos vykdomas ekonomikos gaivinimo plano vertinimas nėra susijęs su LGBTQ įstatymu ir kad vėluojama dėl to, jog Vengrija nevykdo kovos su korupcija įsipareigojimų ir negarantuoja teismų nepriklausomumo.

Liepos mėnesį EK pratęsė Vengrijos plano vertinimo laikotarpį iki rugsėjo pabaigos, o tai paskatino V. Orbaną pareikšti, kad Budapeštas sieks pritraukti lėšų iš savo biudžeto ir rinkos finansavimo, kol bus išspręstas ginčas.

Šios savaitės pradžioje Vengrijos vyriausybės skolos valdymo agentūra pasaulio rinkose pritraukė apie 4,5 mlrd. eurų.

V. Orbanas penktadienį sakė, kad ši prekyba – didžiausia Vengrijos vienos dienos nauja skolos vertybinių popierių emisija – parodė, jog šalies finansinė padėtis yra gera.

Jis sakė, kad nors iš ES galima tikėtis „nuolatinių iššūkių“, Vengrija „gins savo suverenitetą“.

Nepaisant nesutarimų su Briuseliu, V. Orbanas sakė, kad „mes būsime vieni paskutiniųjų ES, jei ji kada nors nustotų egzistuoti“.

„ES mums svarbi, nes ji suteikia Vengrijai rinką“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.