A. Lukašenka: Balstogė ir Vilnius yra Baltarusijos miestai

Aliaksando Lukašenkos šalininkų forume „Vienybės simbolis“ autokratinis šalies lyderis atskleidė savo viziją apie 1939 m. rugsėjo įvykius.

A.Lukašenka pavadino Balstogę ir Vilnių Baltarusijos žemėmis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka pavadino Balstogę ir Vilnių Baltarusijos žemėmis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2021, 10:34 AM

A.Lukašenka pavadino Balstogę ir Vilnių Baltarusijos žemėmis.

„Niekada nesame laidoję savų kito žemėje. Mums užtenka savų. Šiandien net neprimename, kad Balstogė ir Balstochina yra Baltarusijos žemės. Kad Vilnius su žeme aplink – taip pat Baltarusijos miestas. Mes nekalbame apie tai“, – dėstė A.Lukašenka.

Diktatorius taip pat bandė pateisinti Sovietų Sąjungos veiksmus 1939 m.: „Taip, šiandien mes negalime nutildyti visų krypčių nacionalistų, kolaborantų palikuonių, kurie šį įvykį prilygino nacistinės Vokietijos puolimui prieš Lenkiją. Bet mes galime ir turime pagaliau, nedvejodami atsakyti faktais, ką mes jau ir pradėjome daryti.

Priminsiu: 1939 m. Rugsėjo viduryje Lenkija patyrė triuškinantį pralaimėjimą kare su Vokietija. Lenkijos kariai buvo nugalėti, vyriausybė pabėgo į Didžiąją Britaniją. Valstybė nustojo egzistavusi. Tai Lenkija.

Nacizmo šešėlis pakibo virš Vakarų Baltarusijos, kuri tuo metu buvo jau išnykusios Lenkijos dalis. Grąžinusi prarastas gimtąsias Baltarusijos žemes, sovietų valdžia ištisus dvejus metus stabdė mirtiną grėsmę regiono gyventojams.“

Tiesa, istorijos mokytojo išsilavinimą turintis A.Lukašenka pamiršo ir apie Molotovo-Ribentropo paktą, ir apie bendrą sovietų nacių pergalės paradą Breste, kurio metu vokiečiai atidavė miestą į rusų rankas.

Parengta pagal „Salidarnasts“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.