Po Prancūzijos kaltinimų išdavyste – australų atkirtis: jie žinojo

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas sekmadienį atmetė Prancūzijos kaltinimus Kanberai, kad ši esą planavo nutraukti sutartį dėl prancūziškų povandeninių laivų įsigijimo, ir pareiškė, kad jis nuogąstavimų dėl sutarties reiškė jau „prieš kelis mėnesius“.

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas sekmadienį atmetė Prancūzijos kaltinimus Kanberai.<br> AP/Scanpix nuotr.
Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas sekmadienį atmetė Prancūzijos kaltinimus Kanberai.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2021, 3:35 PM

Australijos sprendimas nutraukti sutartį dėl prancūziškų povandeninių laivų įsigijimo ir pasirinkti amerikiečių gamybos branduoliniais reaktoriais varomus laivus sukėlė Paryžius pasipiktinimą. Dėl to Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ėmėsi precedento neturinčių veiksmų ir atšaukė šalies ambasadorius Kanberoje ir Vašingtone.

Kanbera tvirtai laikosi savo pozicijos, Prancūzijai ją kaltinant išdavyste. S. Morrisonas pabrėžė, kad jis ir jo ministrai anksčiau kalbėjo apie savo nuogąstavimus dėl prancūziškų laivų.

„Manau, kad jie tikrai turėjo žinoti, kad mes turime rimtų nuogąstavimų dėl to, kad atakos klasės povandeninių laivų pajėgumai neatitiks mūsų strateginių interesų, ir mes labai aiškiai pasakėme, kad priimsime sprendimą atsižvelgdami į mūsų strateginius nacionalinius interesus“, – sakė jis žurnalistams Sidnėjuje.

Taip jis sakė po to, kai Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas išskirtinai nediplomatiškai pasisakė apie Australiją, Jungtines Valstijas ir Britaniją. Pastaroji taip pat dalyvauja trišaliame susitarime, apie kurį buvo pranešta praėjusį trečiadienį.

„Būta melo, dviveidiškumo, smarkiai pakenkta pasitikėjimui ir parodyta nepagarba, – televizijos kanalui „France 2“ sakė ministras. – To jau per daug.“

Pirmąjį dvišalių santykių istorijoje Prancūzijos ambasadorių atšaukimą iš dviejų minėtų valstybių jis pavadino „labai simbolišku“ žingsniu, kuriuo siekiama parodyti, „kokie nepatenkinti mes esame ir kad tarp mūsų yra rimta krizė“.

2016 metais su Prancūzija pasirašyta sutartis dėl įprastinių povandeninių laivų buvo vertinama 50 mlrd. Australijos dolerių (31 mlrd. eurų).

S. Morrisonas pareiškė suprantąs Prancūzijos nusivylimą, tačiau pridūrė: „Nesigailiu dėl sprendimo, kuriuo pirmenybė teikiama Australijos nacionaliniams interesams. Ir niekada nesigailėsiu“.

Australijai ginant savo sprendimą, šalies gynybos ministras Peteris Duttonas sekmadienį pareiškė, kad Kanbera „iš anksto, atvirai ir sąžiningai“ kalbėjo su Paryžiumi apie savo nuogąstavimus, susijusius su šia sutartimi.

Australijos finansų ministras Simonas Birminghamas pareiškė, kad jo šalis Prancūzijos vyriausybę informavo „esant anksčiausiai įmanomai galimybei, prieš viskam iškilus į viešumą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.