Rusijos valdančioji partija išlaikys daugumą Valstybės Dūmoje, rodo rinkimų rezultatai Rinkėjų aktyvumas trečią balsavimo dieną viršijo 45 proc.

Prezidentą Vladimirą Putiną remianti partija „Vieningoji Rusija“ tvirtai laimi rinkimus į Valstybės Dūmą, rodo anksti pirmadienį Centrinės rinkimų komisijos (CRK) paskelbti naujausi balsų skaičiavimo duomenys.

Šis sekmadienis yra paskutinė Rusijos parlamento rinkimų tridienio diena.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šis sekmadienis yra paskutinė Rusijos parlamento rinkimų tridienio diena.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Centrinė Rusijos rinkimų komisija.<br>TASS press/Scanpix nuotr.
Centrinė Rusijos rinkimų komisija.<br>TASS press/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šis sekmadienis yra paskutinė Rusijos parlamento rinkimų tridienio diena.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šis sekmadienis yra paskutinė Rusijos parlamento rinkimų tridienio diena.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šis sekmadienis yra paskutinė Rusijos parlamento rinkimų tridienio diena.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Šis sekmadienis yra paskutinė Rusijos parlamento rinkimų tridienio diena.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos užsienio reikalų ministro S.Lavrovo politinė reklama.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos užsienio reikalų ministro S.Lavrovo politinė reklama.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Į Sankt Peterburgo įstatymų leidybos asamblėjos vietas pretenduoja trys Borisai Višnevskiai.<br>„Twitter“ nuotr.
Į Sankt Peterburgo įstatymų leidybos asamblėjos vietas pretenduoja trys Borisai Višnevskiai.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 19, 2021, 8:18 AM, atnaujinta Sep 20, 2021, 8:09 AM

Suskaičiavus balsalapius 50,02 proc. rinkimų apylinkių paaiškėjo, kad „Vieningoji Rusija“ gauna 46,11 proc. balsų.

Tuo metu suskaičiavus 50,11 proc. vienmandačių apylinkių balsų pareigūnai paskelbė, kad „Vieningosios Rusijos“ kandidatai turėtų gauti 87,78 proc. arba 193 mandatus.

Atsižvelgiant, kad partija gali gauti papildomų mandatai nugalėtojams proporcingai perskirsčius balsus, atiduotus į parlamentą nepatekusioms partijoms, „Vieningoji Rusija“ pretenduoja užimti daugiau kaip 300 iš 450 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose. Tokiu atveju partija įgytų konstitucinę daugumą.

Tikėtina, kad į Valstybės Dūmą pateks dar keturios partijos: komunistai (KPRF), gavę apie 21,4 proc. balsų, nacionalistinė Liberalų demokratų partija (LDPR) su 8,07 proc. balsų, aljansas „Teisingoji Rusija – Patriotai – Už tiesą“ (7,62 proc.), taip pat parlamento rinkimų naujokė partija „Naujieji žmonės“, surinkusi apie 5,97 proc. balsų.

Rinkimai į Valstybės Dūmą vyko rugsėjo 17–19 dienomis.

Deputatai renkami pagal mišrią sistemą: 225 vietos bus paskirstytos proporcingai pagal partijų sąrašus, o likusius mandatus gaus vienmandatėse apylinkėse išrinkti kandidatai.

Ankstesniuose rinkimuose į Valstybės Dūmą 2016 metais „Vieningoji Rusija“ surinko 54,2 proc., o komunistai 13,3 proc. balsų.

Rinkimai vyko valdžiai šiemet ėmusis precedento neturinčių represijų prieš opoziciją. Garsiausias Rusijos valdžios kritikas Aleksejus Navalnas šiuo metu yra kalėjime, o jo organizacija buvo uždrausta kaip „ekstremistinė“.

Prieš šį savaitgalį vykstančius rinkimus visi pagrindiniai A. Navalno sąjungininkai buvo suimti arba išvyko iš šalies, o bet kam, siejamam su jo organizacija, buvo uždrausta dalyvauti parlamento ir vietos valdžios rinkimuose.

Rusijos valdžios institucijos ėmėsi drastiškų priemonių pašalinti A. Navalno „Išmanaus balsavimo“ programėlę, kurioje opozicijos šalininkams buvo nurodoma, už kuriuos kandidatus reikėtų balsuoti, kad jie įveiktų su Kremliumi siejamus politikus.

Rinkėjų aktyvumas parlamento rinkimų trečią balsavimo dieną viršijo 45 proc.

Rinkėjų aktyvumas Rusijos parlamento rinkimuose trečios balsavimo dienos 18 val. Maskvos laiku siekė 45,15 proc., pranešė Rusijos Federacijos centrinės rinkimų komisijos vadovė Ela Pamfilova.

Jos žodžiais, rinkėjų aktyvumas toliau didės.

Per balsavimą renkami įstatymų leidėjai į 450 vietų Valstybės Dūmą (parlamento žemuosius rūmus), kur „Vieningoji Rusija“ dabar turi 334 mandatus. 225 iš jų renkami pagal partijų sąrašus, o likusieji – vienmandatėse apygardose.

Prognozuojama, kad prezidentą Vladimirą Putiną remianti „Vieningoji Rusija“ išlaikys daugumą Valstybės Dūmoje, tačiau kelios dienos iki balsavimo pradžios šios partijos populiarumo reitingai buvo žemi.

Parlamento ir vietos valdžios rinkimai didžiausioje pagal teritoriją pasaulio valstybėje, nusidriekusioje per 11 laiko zonų, internetu ir asmeniškai prasidėjo penktadienį 8 valandą regionų laiku. Teisę balsuoti šiuose rinkimuose turi daugiau kaip 108 mln. rinkėjų Rusijoje ir dar 2 mln. užsienyje.

V. Putino partijai prognozuojama dauguma šalies parlamente

Prognozuojama, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino partija po sekmadienį pasibaigsiančių tris dienas trunkančių visuotinių rinkimų išlaikys daugumą parlamente, nes daugumai Kremliaus kritikų buvo uždrausta dalyvauti rinkimuose.

Rinkimai vyksta valdžiai šiemet imantis precedento neturinčių represijų prieš opozicija. Garsiausias Rusijos valdžios kritikas Aleksejus Navalnas šiuo metu yra kalėjime, o jo organizacija buvo uždrausta kaip „ekstremistinė“.

Prieš šį savaitgalį vykstančius rinkimus visi pagrindiniai A. Navalno sąjungininkai buvo suimti arba išvyko iš šalies, o bet kam, siejamam su jo organizacija, buvo uždrausta dalyvauti parlamento ir vietos valdžios rinkimuose. Balsavimas juose pasibaigs sekmadienį 20 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

„Tai iš esmės nėra rinkimai. Žmonės iš esmės neturi pasirinkimo“, – agentūrai AFP sakė Vladimiras Zacharovas, 43 metų verslininkas iš antro didžiausio Rusijos miesto Sankt Peterburgo.

Rinkimų metu taip pat pasirodė pranešimų apie cenzūrą ir plačiai paplitusį rezultatų klastojimą.

Penktadienį prasidėjus balsavimui, „Apple“ ir „Google“ sukėlė Rusijos opozicijos nepasitenkinimą po to, kai iš savo programėlių parduotuvių pašalino A. Navalno „Išmanaus balsavimo“ programėlę, kurioje šalininkams nurodoma, už kuriuos kandidatus reikėtų balsuoti, kad jie įveiktų su Kremliumi siejamus politikus.

„Google“ ir „Apple“ artimi šaltiniai agentūrai AFP sakė, kad toks sprendimas buvo priimtas dėl Rusijos valdžios spaudimo, įskaitant grasinimus suimti technologijų milžinų vietos darbuotojus.

Taip pat vėlų penktadienio vakarą A. Navalno „Išmaniojo balsavimo“ botas dingo iš susirašinėjimo platformos „Telegram“. O ankstų sekmadienio rytą „Google Docs“ ir „YouTube“ blokavo dokumentus ir vaizdo įrašus, kuriuose nurodyti rekomenduojamų kandidatų sąrašai.

A. Navalno komanda sakė, kad „Google“ anksčiau skundėsi dėl Rusijos žiniasklaidos reguliavimo tarnybos „Roskomnadzor“ reikalavimų. Komanda taip pat greitai sukūrė naujus „Google Docs“ dokumentus ir „YouTube“ vaizdo įrašus su rekomenduojamų kandidatų sąrašais.

„Pažiūrėsime, kaip greitai „Roskomnadzor“ pateiks naują prašymą ir „YouTube“ jį įvykdys“, – tviteryje parašė uždraustas A. Navalno Kovos su korupcija fondas.

„Putinas švenčia pergalę“

Tuo metu Rusijos socialiniuose tinkluose sparčiai daugėja pranešimų apie rinkimų rezultatų klastojimą ir apie tai, kad balsavimo vietose patruliuoja kariškiai.

Kritikai taip pat sako, kad internetinis balsavimas, nauji nepriklausomų rinkimų stebėtojų skaičiaus apribojimai ir tai, kad rinkimai vyksta tris dienas, sukuria galimybes masiškai klastoti rezultatus.

Šeštadienio popietę nepriklausoma rinkimų stebėjimo grupė „Golos“, kurią valdžią yra pripažinusi „užsienio agentu“, pranešė užfiksavusi daugiau nei 2750 rinkimų tvarkos pažeidimų.

Tačiau Centrinės rinkimų komisijos pirmininkė Ela Pamfilova šeštadienį sakė, kad komisija gavo 137 pranešimus.

Verta paminėti, kad prieš žemųjų parlamento rūmų – Valstybės Dūmos – rinkimus V. Putino „Vieningosios Rusijos“ partijos reitingas siekė istorines žemumas. Naujausi valstybinio Rusijos viešosios nuomonės tyrimų centro „VTsIOM“ duomenys rodė, kad balsuoti už šią partiją planavo mažiau nei 30 proc. rusų, o tai yra mažiausiai dešimčia procentinių punktų mažiau nei prieš paskutinius parlamento rinkimus 2016 metais.

Nors 68 metų V. Putinas išlieka populiarus, „Vieningosios Rusijos“ populiarumas mažėja ir tai, be kita ko, lemia ekonomikos sąstingio sukeltas ne vienerius metus šalyje fiksuojamas pragyvenimo lygio smukimas.

Tačiau prognozuojama, kad valdančioji partija išlaikys dviejų trečdalių daugumą žemuosiuose parlamento rūmuose ir tai jai leis priimti sprendimus be jokio pasipriešinimo.

Be „Vieningosios Rusijos“, rinkimuose dalyvauja dar 13 partijų, tačiau jos iš esmės yra laikomos simboline opozicija.

A. Navalno bendražygis Leonidas Volkovas šeštadienį pareiškė, kad „V. Putinas švenčia didžiulę pergalę“ po to, kai technologijų milžinės „pasidavė Kremliaus šantažui“. Tačiau jis ir toliau ragino šalininkus mėginti Rusijos lyderio džiugesį paversti „gedulu“.

„Mūsų Dovydo ir Galioto kovoje mes tikrai dar turime galimybių mesti akmenį“, – „Telegram“ platformoje parašė jis.

Naujokai

„Vieningosios Rusijos“ reitingams pasiekus istorines žemumas, Kremlius siekė gerinti partijos įvaizdį ir rinkėjams pristatyti šviežių veidų. Tarp jų atsirado ir gydytojas Denisas Procenka, vadovaujantis Maskvos pagrindinei ligoninei, kur gydomi COVID-19 pacientai, ir tapęs vienu iš kovos su koronavirusu simbolių.

Iš pradžių jis atsisakė nominavimo, tačiau po prezidento Vladimiro Putino skambučio 46 metų medikas apsigalvojo.

Dar vienas naujas vardas – Marija Butina. 2018 metas ji Jungtinėse Valstijose buvo nuteista kalėti 18 mėnesių už tai, kad neteisėtai veikė kaip Rusijos užsienio agentė.

Po deportacijos 32 metų moteris tapo teisės nešioti ginklą aktyviste, dažnai pasirodydavo per valstybinę televiziją, o dabar yra viena iš Kremliaus finansuojamo televizijos kanalo RT laidų vedėjų.

Anksčiau šiais metais ji su filmavimo komanda apsilankė kalėjime, kuriame kalinamas Aleksejus Navalnas, kuris tuo metu buvo paskelbęs bado streiką ir reikalavo medicininės priežiūros. Tačiau ji kalėjimo sąlygas prilygino vasaros stovyklai.

Beveik jokios opozicijos

Beveik visiems iškalbingiausiems Kremliaus kritikams dalyvauti rinkimuose buvo uždrausta. Su aršiausiu V. Putino kritiku A. Navalnu siejamos organizacijos prieš rinkimus buvo pripažintos „ekstremistinėmis“, ir tai jo bendražygiams neleido dalyvauti rinkimuose.

Pats A. Navalnas, praėjusių metų rugpjūtį vos per plauką išgyvenęs pasikėsinimą, kai buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga, vasarį buvo įkalintas dėl senų kaltinimų sukčiavimu.

Rinkimuose dalyvaujantis Kremliaus kritikas Andrejus Pivovarovas buvo išlaipintas iš lėktuvo ir suimtas. 39 metų vyrui rinkimų kampanijoje teko dalyvauti esant kalėjime pietiniame Krasnodaro mieste. Jam padėjo advokatas ir savanoriai.

Šiuo metu jau išardytos V. Putino kritikų grupės „Atvira Rusija“ buvusiam vadovui Michailui Chodorkovskiui gresia kalėjimas iki šešerių metų už dalyvavimą „nepageidaujamoje“ organizacijoje.

O 19-metė Darija Artamonova, kaip nepriklausoma kandidatė dalyvaujanti vietos tarybos rinkimuose Berdsko mieste Sibire, sako sulaukusi daugybės grasinimų. Taip pat jos tėvams buvo atsiųstas laidotuvių vainikas.

„Reikalų gadintojai“

Vadinamųjų reikalų gadintojų panaudojamas Rusijoje yra dažna taktika. Tokiais „reikalų gadintojais“ vadinami šansų laimėti neturintys kandidatai, kurių vardas yra identiškas arba labai panašus į populiaraus politiko.

Tačiau Sankt Peterburge ši taktika buvo perkelta į naują lygį. Čia perrinkimo siekiantis regioninio parlamento narys, opozicijos atstovas Borisas Višnevskis varžosi su dar dviem „Borisais Višnevskiais“, kurie, kaip ir jis, yra pliktelėję vyrai su žilstelėjusiomis barzdelėmis.

Opozicijos politikas Ilja Jašinas iš Maskvos, kuriam taip pat nebuvo leista dalyvauti rinkimuose, taip pat sako turintis konkurentą tokia pat pavarde.

Tuo tarpu Maskvos centriniame rajone, kur įsikūręs Kremlius, parlamentas ir daugelis ministerijų, valdančioji partija, rodos, neturi kandidato. Tačiau opozicija mano, kad politikos naujokas Olegas Leonovas, vadovaujantis savanorių organizacijai, ieškančiai dingusių žmonių, yra „Vieningosios Rusijos“ kandidatas, nors šis tai ir neigia.

Politikos veteranai

„Vieningosios Rusijos“ kandidatų sąrašo viršūnėje yra du labiausiai žinomi V. Putino bendražygiai – 66 metų gynybos ministras Sergejus Šoigu ir 71 metų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Abu kandidatai yra itin populiarūs ir jų įtraukimu į sąrašą siekiama padidinti visos partijos populiarumą.

„Vieningosios Rusijos“ partijos reitingas pastaruoju metu pasiekė istorines žemumas. Naujausi valstybinio Rusijos viešosios nuomonės tyrimų centro „VTsIOM“ duomenys rodė, kad prieš rinkimus už šią partiją planavo balsuoti mažiau nei 30 proc. rusų, o tai yra mažiausiai dešimčia procentinių punktų mažiau nei prieš paskutinius parlamento rinkimus 2016 metais.

Simbolinė opozicija

Itin kontroliuojamoje Rusijos politinėje sistemoje dalyvauti parlamento rinkimuose leidžiama tik „Kremliui draugiškiems“ simboliniams opozicijos kandidatams.

Be valdančiosios partijos, kitos pagrindinės politinės jėgos šalies parlamente yra Komunistų partija, nacionalistinė Liberalų demokratų partija ir kairuoliškoji „Teisingoji Rusija“. Visoms joms leidžiama kritikuoti dominuojančią partiją, tačiau tikimasi, kad jos palaikys Kremliaus liniją ir rems Maskvos politiką, ar tai būtų pensinio amžiaus didinimas, ar konstitucinės pataisos, leidžiančios V. Putinui likti valdžioje iki 2036 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.