Malšindama vakcinacijos priešininkų protestą Melburno policija panaudojo specialiasias priemones

Antrajame pagal dydį Australijos mieste Melburne antradienį riaušių policija pipirinėmis dujomis, putų šoviniais ir kurtinamosiomis granatomis vaikė protestą prieš privalomą statybų sektoriaus darbuotojų vakcinaciją nuo pandeminio koronaviruso.

 Melburne antradienį riaušių policija pipirinėmis dujomis, putų šoviniais ir kurtinamosiomis granatomis vaikė protestą prieš privalomą statybų sektoriaus darbuotojų vakcinaciją nuo pandeminio koronaviruso.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Melburne antradienį riaušių policija pipirinėmis dujomis, putų šoviniais ir kurtinamosiomis granatomis vaikė protestą prieš privalomą statybų sektoriaus darbuotojų vakcinaciją nuo pandeminio koronaviruso.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-21 15:17

Daugiau kaip tūkstantis demonstrantų, apsiavusių darbo batus ir vilkėjusių šviesą atspindinčias liemenes, siautėjo Melburno centre, svaidydami signalines raketas ir butelius, puldinėdami policijos mašinas ir skanduodami šūkius, smerkiančius skiepus bei dėl pandemijos taikomus suvaržymus.

Melburne septynias savaites galioja griežtas karantinas, valdžiai stengiantis suvaldyti sparčiai plintančios koronaviruso delta atmainos protrūkį.

Keli židiniai buvo susieti su statybvietėmis, kur, daugelio nuomone, taikytos pernelyg švelnios COVID-19 prevencijos priemonės.

Reaguodama valdžia ėmėsi iki šiol griežčiausių suvaržymų: statybvietėse buvo uždarytos darbuotojams pavalgyti skirtos patalpos, įvesti privalomi skiepai, o šiomis dienomis dviem savaitėms uždarytos ir beveik visos statybvietės.

Šiomis priemonėmis nepatenkinti protestuotojai kelias valandas priešinosi juos išsklaidyti bandžiusiai policijai, ignoruodami per garsiakalbius skelbiamus raginimus skirstytis. Jų neišgąsdino ir paskutinis perspėjimas, kad „daugiau įspėjimų nebus“.

Viktorijos valstijos policijos vyriausiasis komisaras Shane'as Pattonas sakė, kad reaguojant į susiklosčiusią įtemptą padėtį malšinti neramumų buvo pasiųsti 500 policijos pareigūnų su pipirinėmis dujomis, putų šoviniais ir kurtinamosiomis granatomis.

„Šios minios valdymo specialiosios priemonės buvo reikalingos ir yra reikalingos, nes negalime leisti, kad toks elgesys tęstųsi“, – sakė jis.

„Sustabdysime šį protestą. Tuomet atsitrauksime, atliksime tyrimą ir patrauksime atsakomybėn už tai atsakingus asmenis“, – pridūrė komisaras.

Jis nurodė, kad mažiausiai trys policijos pareigūnai buvo sužeisti, sulaikyta per 40 asmenų.

Mojuodami vėliavomis su buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo pavarde ir atvaizdu bei skanduodami „Jūs tarnaujate mums“, protestuotojai trumpam užėmė tiltą vienoje pagrindinių miesto gatvių. Čia jie sudainavo populiarią praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio roko baladę.

Per neramumus nukentėjo keli žurnalistai, tarp jų televizijos reporteris, kuriam tiesioginės transliacijos metu į galvą buvo sviesta gėrimo skardinė. Kiek anksčiau tas pats reporteris buvo apipiltas šlapimu.

Statybų sektoriaus darbuotojų profsąjungos vadovai pasmerkė protestus. Anot jų, šia problema savais tikslais naudojasi skiepų priešininkai ir žmonės, kuriuos buvęs leiboristų lyderis Billas Shortenas yra pavadinęs „nebrendylomis naciais“.

Socialinių tinklų grupių, kuriose reguliariai skelbiamos prieš vakcinaciją nukreiptos sąmokslo teorijos, sekėjai buvo raginami dalyvauti proteste, „atsivesti draugų“ ir „ateiti apsivilkus darbo drabužius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.