JAV: nėra „jokių ženklų“, kad Iranas nori grįžti prie branduolinių derybų stalo

JAV ketvirtadienį teigė, kad Iranas nėra davęs „jokių ženklų“, jog nori grįžti prie derybų stalo dėl branduolinės sutarties atgaivinimo.

JAV: nėra „jokių ženklų“, kad Iranas nori grįžti prie branduolinių derybų stalo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV: nėra „jokių ženklų“, kad Iranas nori grįžti prie branduolinių derybų stalo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2021, 9:39 PM

„Kol kas tikrai nėra jokių ženklų, teigiamų ženklų, kad Iranas yra pasirengęs grįžti... ir mėginti išspręsti likusias problemas“, – teigė vienas aukšto rango JAV pareigūnas.

Europos Sąjungos tarpininkaujamos derybos prasidėjo balandį Vienoje. Jų tikslas – atgaivinti 2015 m. tarp Teherano ir galingųjų pasaulio valstybių sudarytą branduolinę sutartį, kuri liko kyboti ant plauko, kai iš jos 2018 m. vienašališkai pasitraukė tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir sugriežtino Iranui taikomas sankcijas.

Derybos, kurių metu likusios šalys siekia įtikinti Vašingtoną grįžti į sutartį, o Iraną – laikytis savo branduolinių įsipareigojimų, yra įstrigusios nuo birželio, kai Irano prezidentu buvo išrinktas ultrakonservatyvių pažiūrų Ebrahimas Raisi.

D. Trumpo įpėdinis Joe Bidenas yra nurodęs norįs grįžti į sutartį, tačiau jo administracija yra išreiškusi nekantrumą dėl įstrigusių derybų.

„Neturime tiesioginio kontakto su iraniečiais, tad mums sunku įvertinti optimizmo ir pesimizmo lygį“, – kalbėdamas su žurnalistais teigė pareigūnas.

Anot jo, kol kas „nenutiko nieko“, kad JAV galėtų įgyti optimizmo.

„Nesame nieko girdėję apie konkrečią datą ar apie Irano ketinimus tęsti Vienoje pradėtą darbą ir mėginti panaikinti spragas. Galimybių langas atviras, tačiau jis nebus atviras amžinai“, – pridūrė pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.