JT skelbia naujausią Sirijos konflikto aukų skaičių, tačiau įspėja, kad tikrasis skaičius yra gerokai didesnis

Per karą Sirijoje žuvo 350 209 asmenys, kurių tapatybės patvirtintos, skelbiama naujoje Jungtinių Tautų suvestinėje, perspėjant, kad tikrasis aukų skaičius yra gerokai didesnis.

 JT skelbia naujausią Sirijos konflikto aukų skaičių, tačiau įspėja, kad tikrasis skaičius yra gerokai didesnis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 JT skelbia naujausią Sirijos konflikto aukų skaičių, tačiau įspėja, kad tikrasis skaičius yra gerokai didesnis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2021, 10:04 PM

JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras (OHCHR) į suvestinę įtraukė tik tuos žuvusiuosius, kurių nurodyta pilna pavardė, žūties vieta ir data laikotarpiu nuo 2011 metų kovo iki 2021 metų kovo.

„Mes vertiname šį 350 209 asmenų skaičių kaip statistiškai teisingą, surinktą sunkiu darbu“, – JT Žmogaus teisių tarybai sakė vyriausioji komisarė Michelle Bachelet.

„Jis nėra ir neturėtų būti laikomas baigtiniu skaičiumi mirčių, susijusiu su konfliktu Sirijoje per minėtą laikotarpį“, – nurodė ji.

„Jis rodo minimalų patikrinamą skaičių, tačiau tikrai nepakankamai atspindi tikrąjį žuvusiųjų skaičių“, – kalbėjo M. Bachelet.

Nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), kurios pateikiamas Sirijos konflikto aukų skaičius laikomas orientaciniu, birželio 1 dienos ataskaitoje skelbia, kad nuo 2011 metų, kai konfliktas šioje šalyje įsiplieskė vyriausybei pamėginus jėga nuslopinti protestus, jis pareikalavo mažiausiai 494 438 žmonių gyvybių.

Kovo mėnesį SOHR buvo skelbusi, kad per karą Sirijoje žuvo daugiau kaip 388 tūkst. žmonių, tačiau po kelis mėnesius trukusių tyrimų ir skaičiavimų šis skaičius išaugo dar 105 000 atvejų.

Pasak M. Bachelet, OHCHR suvestinėje daugiau nei viena iš 13 aukų – 27 727 – yra moterys ir maždaug tiek pat – 27 126 – vaikai.

Jos teigimu, didžiausias skaičius registruotų mirčių yra Alepo provincijoje, kur oficialiai patvirtinta 51 731 žūtis.

Kitos vietovės, kur registruota daugiausia konflikto aukų, yra Damasko apylinkės (47 483), Chomso (40 986), Idlibo (33 271), Chamos (31 993) ir Tartuso (31 369) provincijos.

„Neįsivaizduojamos kančios“

M. Bachelet teigimu, OHCHR taip pat gavo įrašų su ne visa informacija, kurie negalėjo būti įtraukti į suvestinę.

„Tragiška, bet yra dar daug kitų nepriskaičiuotų aukų, likusių be liudininkų arba nedokumentuotų“, – sakė ji.

OHCHR pradėjo rinkti informaciją apie asmenis, įtariamus kaltais dėl didžiausio skaičiaus mirčių, taip pat skirstyti žuvusiuosius į civilius ir kariškius bei pagal ginklus, kuriais jie buvo nužudyti.

„Žmonių tapatybės ir mirties aplinkybių dokumentavimas yra svarbus siekiant sėkmingai įgyvendinti daugelį pagrindinių žmogaus teisių – žinoti tiesą, siekti atskaitomybės ir imtis veiksmingų teisių gynimo priemonių“, – sakė M. Bachelet.

Buvusi Čilės prezidentė sakė, kad Sirijos žmonių kasdienis gyvenimas tebėra kupinas „neįsivaizduojamų kančių... ir nėra galo jų patiriamam smurtui“.

Pasak M. Bachelet, šie skaičiavimai užtikrins, kad žuvusieji nebuvo užmiršti.

„Už kiekvienos registruotos mirties yra žmogus, gimęs laisvas ir lygus, orus ir teisingas“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.