Katalonų separatistų lyderis sugrįžo į Briuselį

Buvęs Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as po arešto Italijoje pirmadienį parvyko į Belgiją, tačiau ateinantį savaitgalį turės sugrįžti į Sardiniją dalyvauti teismo posėdyje, kuriame bus svarstomas Ispanijos prašymas dėl jo ekstradicijos.

Buvęs Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as po arešto Italijoje parvyko į Belgiją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Buvęs Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as po arešto Italijoje parvyko į Belgiją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-27 15:02, atnaujinta 2021-09-27 15:05

„Jis Briuselyje ir sugrįš į Sardiniją sekmadienį“, – naujienų agentūrai AFP sakė C. Puigdemon'to advokatas Gonzalo Boye.

C. Puigdemont'as, Europos Parlamento narys, buvo areštuotas ketvirtadienį vakare Sardinijoje ir praleido naktį už grotų prieš kitą dieną surengtą trumpą teismo posėdį.

Madridas siekia 58 metų C. Puigdemont'o išdavimo dėl kaltinimų raginimu maištauti, susijusių su nesėkmingu bandymu 2017 metų spalį paskelbti Katalonijos nepriklausomybę nuo Ispanijos. Buvęs Katalonijos prezidentas pabėgo į Belgiją, kad išvengtų baudžiamojo persekiojimo.

Dabar italų teisėjai turi nuspręsti, ar išduoti jį Ispanijai. Šiaurinio Sasario miesto teismas paskelbė, kad C. Puigdemont'as gali išvykti iš šalies, bet turi pasirodyti spalio 4 dieną numatytame teismo posėdyje.

Penktadienį vėlai vakare paleistas C. Puigdemont'as pareiškė grįšiąs į Briuselį, kuriame įsikūręs nuo 2017 metrų pabaigos.

Jo advokatas Sardinijoje tvirtino, kad C. Puigdemont'o areštui ir ekstradicijai nėra jokio pagrindo.

Katalonijos separatistų vyriausybė 2017-aisiais nepaisydama Madrido draudimo organizavo referendumą dėl nepriklausomybės, kurį lydėjo policijos smurtas.

Po kelių savaičių separatistai paskelbė neilgai gyvavusią nepriklausomybės deklaraciją, išprovokuodami didžiulę politinę krizę santykiuose su Madridu. Netrukus C. Puigdemont'as ir dar keli lyderiai pabėgo į užsienį.

Regione likę separatistų vadovai buvo suimti ir stojo prieš teismą. Jiems buvo skirtos griežtos bausmės – nuo 9 iki 13 metų nelaisvės.

Nors anksčiau šiais metais jiems buvo suteikta malonė, Madridas tebesiekia patraukti atsakomybėn C. Puigdemont'ą ir kitus jo bendražygius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.