Lenkijos antivakseriai susibūrė į oficialų judėjimą: planuoja patekti į Seimą

Skiepų nuo COVID-19 priešininkai pranešė steigiantys oficialų judėjimą pavadinimu „Lenkija yra visų“ („Polska jest jedna“). Judėjimo steigėjų grupės vadovu išrinktas Semianovicų miesto meras Rafalas Piecha prasitarė, jog „Lenkija yra visų“ (LYV) ateityje neatmeta galimybės dalyvauti Seimo rinkimuose.

 Skiepų nuo Covid-19 priešininkai pranešė steigiantys oficialų judėjimą pavadinimu „Lenkija yra visų“ (asociatyvi nuotr.).<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Skiepų nuo Covid-19 priešininkai pranešė steigiantys oficialų judėjimą pavadinimu „Lenkija yra visų“ (asociatyvi nuotr.).<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Sep 28, 2021, 9:58 PM

LYV steigėjais tapo keli šalyje garsūs asmenys: valdančios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) seimūnė Ana Siarkowska, populiarus televizijos laidų vedėjas Janas Pospieszalskis, buvęs Sanitarinės inspekcijos direktorius bei Sveikatos apsaugos viceministras epidemiologas Zbigniewas Halatas. Taip pat steigėjais tapo biologijos mokslų daktaras Piotras Witczakas, Lenkijos verslininkų tarybos narys Tomaszas Ratajczakas ir Nacionalinės filharmonijos orkestro smuikininkė Dobroslawa Siudmak.

Steigėjai paskelbė vaizdo įrašą ir viešai kreipėsi į šalies prezidentą Andrzejų Dudą, prašydami vetuoti įstatymus, kurie „pažeidžia piliečių teises ir laisves“.

LYV vadovas, netoli Katovicų esančio 66 tūkst. gyventojų turinčio Semianovicų miesto meras R.Piecha pareiškė, jog susibūrė tam, kad „kovotų su sanitarine segregacija“. Anot mero, visuomenė yra supriešinama į pasisikiepijusius ir ne, varžant pastarųjų teises ir laisves.

„Mes nesame absoliutūs skiepų priešininkai, tačiau bijome šio paskubomis sukurto skiepo pasekmių, nes už tai atsakomybės neprisiėmė nei kūrėjai, nei vyriausybės“ – pareiškė R.Piecha. LYV vadas paragino tautiečius nebebijoti atvirai reikšti savo nenoro skiepytis, nes judėjimas esą taps apsaugos skydu, pažadins tautą ir organizuos šimtatūkstantines ar net milijonines palaikymo akcijas.

Lenkijos Gydytojų tarybos COVID-19 ekspertas, profesorius Pawelas Grzesiowskis pareiškė besibaiminantis, kad LYV dar labiau apsunkins kovą su pandemija. Profesorius priminė, jog dar liepos mėnesį Gydytojų taryba kreipėsi į vyriausybę, kad būtų skiriama daugiau dėmesio antivakserių skleidžiamos dezinformacijos demaskavimui, tačiau to esą ir toliau trūksta.

Nors vakcinavimo punktų darbuotojai seniai prašė skirti jiems policijos apsaugą, ji buvo pasitelkta tik po dviejų padegimo atvejų bei vieno naktinio bandymo įsilaužti. Antivakserių patiriamo teroro simboliu tapo jaunas Lodzės gydytojas Tomaszas Karauda.

Medikas per pandemijos piką dirbo skyriuje, į kurį guldyti sunkiausi COVID-19 pacientai. Sukrėstas mirštančių žmonių skaičiaus T.Karauda įkūrė tinklapį, kuriame pasakojo apie ligos simptomus, eigą, gydymą, ragino žmones dėvėti veido kaukes, laikytis atstumo, skiepytis.

Tokie T.Karaudos patarimai ėmė piktinti vakcinos priešininkus, o neigiami jų komentarai virto linkėjimais mirti ir grasinimais susidoroti.

Kai gatvėje keletą kartų buvo atpažintas ir išplūstas antivakserių, T.Karauda viešumoje ėmė rodytis tik maskuodamas išvaizdą: užsidėdamas akinius ir kepurę, prisiklijuodamas ūsus. Policija medikui asmeninę apsaugą skyrė tik po to, kai internete pasirodė grasinimai susidoroti su jo vaikais bei žmona ir T.Karaudos saugumu susirūpinus regioninei gydytojų sąjungai.

Pareigūnų apsaugos prireikė ir Lenkijos vyriausybei patarinėjančios medikų tarybos nariui Krzysztofui Simonui. Profesorius grasinimų mirtimi ėmė gauti po to, kai pasiūlė privalomai skiepyti kai kurių profesijų atstovus.

K.Simonas teigia, kad vyriausybė per ilgai ignoravo antivakserių išpuolius ir propagandą, o prezidentas Andrzejus Duda nepadėjo medikams pats neskubėdamas skiepytis ir nekritikuodamas vakcinos priešininkų.

Lenkijos medikus šokiravo faktas, jog įdėjiniu vietos antivakserių vadu tapo buvęs Sveikatos apsaugos viceministras bei Sanitarinės inspekcijos direktorius, epidemiologas Z.Halatas.

71 metų epidemiologas kadaise buvo laikomas dideliu autoritetu ir net patarinėjo Kenijos vyriausybei kaip kovoti su infekcijomis. Išėjęs į pensiją Z.Halata ilsėjosi, bet kilus koronaviruso pandemijai netikėtai pradėjo teigti, kad Pasaulio sveikatos organizacija slepia turimą vaistą nuo šios ligos, o platinami skiepai yra kenksmingas „eksperimentinis genetinis gydymas“.

Lenkijos mokslų akademija atsiribojo nuo tokių profesoriaus pareiškimų, pareikšdama jog jie prasilenkia su moksliniais faktais.

Skandalai lydi ir LYV vadovą R.Piechą. Šis išgarsėjo tuo, kad pandemijos pradžioje pakvietė Semianovicų gyventojus rinktis miesto priegose bendrai maldai, kuri esą turėjo neleisti COVID-19 patekti į miestą.

Malda visgi neišgelbėjo miesto nuo pandemijos, o Semianovicai pagarsėjo tiek nedideliu pasiskiepijusių kiekiu, tiek ir rekordiniais susirgimų skaičiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.