JAV ir Rusijos diplomatai susėdo naujų derybų Ženevoje

Rusijos ir JAV diplomatai ketvirtadienį Ženevoje atnaujino diskusijas, už uždarų durų surengę naujas derybas, turinčias padėti sumažinti didžiulę įtampą tarp dviejų didžiausių branduolinių galybių.

JAV ir Rusijos diplomatai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV ir Rusijos diplomatai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 4:43 PM

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman ir Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas ruošėsi kalbėtis didžiąją dienos dalį, o JAV misija Ženevoje išreiškė viltį, kad derybos bus „vaisingos“.

Birželį šiame Šveicarijos mieste įvyko JAV prezidento Joe Bideno ir Rusijos lyderio Vladimiro Putino susitikimas. Abu lyderiai tuomet sutiko, kad būtina tęsti dialogą, nepaisant turimų nesutarimų.

Vašingtono kaltinimų Kremliui sąrašas yra ilgas: nuo kibernetinių atakų prieš amerikiečių subjektus ir kišimosi į pastaruosius dvejus JAV prezidento rinkimus iki žmogaus teisių pažeidimų ir agresijos prieš Ukrainą bei kitas Europos šalis.

Tačiau V. Putinas tvirtina, kad jis tik meta iššūkį JAV hegemonijai, ir atmeta JAV kaltinimus dėl Maskvos ryšių su Rusijoje veikiančiomis įsilaužėlių ir išpirkos reikalaujančių programišių grupėmis. Jau du dešimtmečius Rusijai vadovaujantis lyderis taip pat neigia kaip nors prisidėjęs prie daugelio savo oponentų žūties.

Derybos Ženevoje prasidėjo apie 11 val. Lietuvos laiku, pranešė vienas rusų misijos prie JT narys.

Abi šalys turėtų aptarti nusiginklavimo, naujų technologijų, kosmoso ir dirbtinio intelekto klausimus, pranešė šveicarų naujienų agentūra ATS.

Susitikimas vyksta Rusijos atstovybėje prie JT. Ankstesnis ratas įvyko liepą, už kelių šimtų metrų esančioje amerikiečių atstovybėje. Per tas derybas svarbiausias darbotvarkės klausimas buvo ginklų kontrolė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.