Migrantams draugiškas Italijos miesto meras nuteistas 13 metų kalėjimo

Meras, kuris kadaise buvo laikomas migrantų integracijos Italijoje pavyzdžiu, ketvirtadienį buvo nuteistas 13 metų kalėjimo už eilę nusikaltimų, tarp kurių – ir nelegalios imigracijos kurstymas.

 Migrantams draugiškas Italijos miesto meras nuteistas 13 metų kalėjimo.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Migrantams draugiškas Italijos miesto meras nuteistas 13 metų kalėjimo.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-30 21:33

Domenico Lucano, iki 2018 metų buvęs pietų Italijos Riačės miesto meru, visame pasaulyje pateko į laikraščių antraštes, kai siekdamas skatinti darbo vietų kūrimą ir plėtrą, priėmė migrantus į retai gyvenamą Kalabrijos kaimą.

Prokurorai reikalavo, kad 63 metų vyras, dar žinomas Mimmo vardu, būtų nuteistas septynerių metų ir 11 mėnesių laisvės atėmimo bausme už įvairius nusikaltimus, įskaitant sąmokslą, piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sukčiavimą, turto prievartavimą ir turto pasisavinimą.

Jo advokatai teigė, kad teismas pripažino jį kaltu dėl beveik visų kaltinimų ir skyrė beveik dvigubai didesnę laisvės atėmimo bausmę – 13 metų ir du mėnesius, ir tai sukėlė jo šalininkų ir kairiųjų politikų nepasitikėjimą ir pasipiktinimą.

„Tai perteklinis nuosprendis, kuris visiškai prieštarauja įrodymams... (jis) visiškai nesuprantamas ir nepagrįstas“, – sakė advokatai Giuliano Pisapia ir Andrea Daqcua.

„Daugiau nei 13 metų kalėjimo tokiam žmogui kaip Mimmo Lucano, kuris gyvena skurde ir neturėjo jokios turtinės ar neturtinės naudos iš savo veiksmų būdamas Riačės meru... stulbina“, – jų žodžius citavo Italijos žiniasklaida.

D. Lucano, kuris ketina skųsti nuosprendį, „visada buvo įsipareigojęs savo bendruomenei ir pasiryžęs nuo karo, kankinimų ir bado bėgančių vaikų, moterų ir vyrų priėmimui bei integracijai“, – sakė jie.

2018 metais įvykęs mero areštas pribloškė kai kuriuos Italijos gyventojus ir sukėlė atgarsį visoje Europoje, kur „Riačės modelis“ – nuo pirmojo šio amžiaus dešimtmečio finansuojamas Italijos ir Europos lėšomis – buvo sveikinamas kaip paprastas, bet veiksmingas būdas atgaivinti ištuštėjusius kaimus ir apgyvendinti šimtus prieglobsčio prašytojų.

Pagal šią programą Riačės mieste buvo restauruoti apleisti namai, vėl atidarytos amatų dirbtuvės, į jį pradėjo vykti turistai, ir daugelis ją gyrė kaip integracijos pavyzdį.

2016 metais žurnalas „Fortune“ D. Lucano netgi įvardijo kaip vieną iš 100 įtakingiausių asmenybių ir įkvėpė kino kūrėją Wimą Wendersą sukurti dokumentinį filmą.

Pasak žiniasklaidos pranešimų, teismas nurodė D. Lucano grąžinti 500 tūkst. eurų ES lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.