JAV Kongresui paskutinę minutę pavyko susitarti dėl vyriausybės finansavimo pratęsimo

JAV Kongresas ketvirtadienį pademonstravo retai stebimą tarppartinę vienybę ir patvirtino laikinas vyriausybės finansavimo priemones, siekdamas išvengti vyriausybės darbo sustabdymo tuo metu, kai demokratų lyderiai mėgina įveikti vidines nesantaikas dėl prezidento Joe Bideno iniciatyvų.

Atstovų Rūmai nubalsavo už finansavimo pratęsimą dar dviem mėnesiams.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Atstovų Rūmai nubalsavo už finansavimo pratęsimą dar dviem mėnesiams.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2021, 12:19 PM

Likus kelioms valandoms iki vidurnaktį numatyto termino, Atstovų Rūmai balsavo už finansavimo pratęsimą dar dviem mėnesiams. Pasiūlymui jau buvo pritarta Senate, o opozicijoje esantys respublikonai palaikė valdančiuosius demokratus abiejuose Kongreso rūmuose. Netrukus įstatymo projektą pasirašė ir prezidentas J. Bidenas.

„Tai geras rezultatas, džiaugiuosi, kad artėjame prie tikslo“, – senatorius demokratas Chuckas Schumeras pareiškė kolegoms, pasisakydamas prieš abu balsavimus.

„Vašingtonui ir taip reikia pasirūpinti daugybe dalykų, todėl paskutinis dalykas, kurio reikia Amerikos žmonėms, tai vyriausybės sustojimas“, – pridūrė jis.

Retai stebimas tarppartinio bendradarbiavimo pavyzdys pasiektas demokratų lyderiams mėginant susitarti dėl J. Bideno siūlomo 3,5 trln. JAV dolerių socialinių išlaidų paketo, kuris nesulaukia respublikonų paramos, ir abiejų partijų parengtos 1 trln. JAV dolerių infrastruktūros iniciatyvos.

Progresyvieji ir nuosaikieji demokratų yra įsivėlę į žodinį karą dėl šių programų, tuo tarpu respublikonai džiaugiasi jų tarpusavio nesutarimais, viena akimi jau žvalgydamiesi į kitais metais įvyksiančius vidurio kadencijos rinkimus.

Ketvirtadienį dėl Senate patvirtinto tarppartinio infrastruktūros įstatymo projekto bus balsuojama Atstovų Rūmuose, tačiau, regis, įstatymo projektui nebus pritarta, nes kairysis demokratų sparnas atvirai tam prieštarauja.

Progresyvieji demokratai nesitiki, kad centristai, prieštaraujantys išlaidų paketo dydžiui ir apimčiai, laikysis susitarimo patvirtinti įstatymo projektą, kai infrastruktūros įstatymo projektas bus patvirtintas.

Tuo tarpu Vakarų Virdžinijos senatorius Joe Manchinas trečiadienį sukėlė įtampą pareiškimu, kuriame tvirtino, jog trilijonai dolerių papildomų išlaidų yra „fiskalinė beprotybė“, taip sustiprindamas pasipriešinimą infrastruktūros iniciatyvos patvirtinimui.

Ketvirtadienį jis žurnalistams sakė manantis, kad išlaidos neturi viršyti 1,5 trln. JAV dolerių.

„Darbas siekiant pergalės“

Atstovų Rūmų demokratų lyderė Nancy Pelosi pareiškė planuojanti judėti pirmyn, o Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki žurnalistams teigė: „Sieksime laimėti pritarimą šįvakar. Mums liko dar kelios valandos“.

Nepaisant optimizmo, mažai tikėtina, kad reikiama parama bus gauta, todėl N. Pelosi greičiausiai teks „įšaldyti“ infrastruktūros paketą ir grįžti prie jo, kai planas dėl didesnio paketo bus visiškai suformuotas.

Tai nebūtų mirtinas smūgis J. Bideno planams, nors delsimas – tikėtina, truksiantis iki rudens pabaigos, – nuviltų Baltųjų rūmų pagalbininkus, kuriems iškiltų rizika prarasti įgytą įstatymų leidėjų paramą.

„Tai nebus didelė nelaimė, jei šiandien nebus gautas pritarimas... Kažkada pritarimas bus pasiektas. Įsiminkite mano žodžius“, – transliuotojui CNN teigė energetikos sekretorė Jennifer Granholm.

„Įstatymo projektas dėl infrastruktūros bus patvirtintas, kaip ir [socialinių išlaidų] įstatymo projekto versija“, – pridūrė ji.

Vėlavimas taip pat leistų atvėsti susierzinusiems įstatymų leidėjams, kol Kongresas sutelks dėmesį į kitus milžiniškus iššūkius, pavyzdžiui, skolos ribos didinimą.

JAV vyriausybė artėja prie 28 trln. JAV dolerių dydžio skolos įsipareigojimų neįvykdymo ir liko vos 19 dienų, kai Iždo departamentui nebeliks galimybių gauti naujų paskolų.

Nė vienas iš abiejų partijų vadovų nepasiūlė aiškaus būdo, kaip išvengti krizės, kuri sukrėstų JAV ekonomiką ir sukrėstų pasaulio rinkas.

Respublikonai reikalauja, kad demokratai, kurie, respublikonų manymu, yra per daug išlaidūs, prisiimtų politinę naštą dėl skolos didinimo, kadangi jie kontroliuoja Kongresą ir Baltuosius rūmus.

Visgi demokratai yra nelinkę pasitelkti specialaus proceso biudžetui tvirtinti, vadinamo „biudžeto suderinimu“, kad padidintų skolos ribą be respublikonų paramos. Pasak jų, toks procesas užtruktų nuo trijų iki keturių savaičių, todėl neverta jo imtis.

Atstovų Rūmai trečiadienį pritarė skolos ribos padidinimui, tačiau Senate patvirtinimo pasiekti nepavyks, atsižvelgiant į respublikonų lyderio Mitcho McConnello pasipriešinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.