Baltieji rūmai spaudžia oro vežėjas reikalauti darbuotojų pasiskiepyti nuo COVID-19

Amerikiečių oro linijų bendrovės „Alaska Airlines“ ir „JetBlue“ prisijungė prie šalies milžinės „United Airlines“ ir ketina reikalauti, kad jų darbuotojai pasiskiepytų nuo COVID-19, JAV prezidento Joe Bideno administracijai didinant spaudimą didžiausioms vežėjoms įvykdyti šį reikalavimą.

„American Airlines“.<br>123rf nuotr.
„American Airlines“.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2021, 6:55 PM

Pasak trijų su klausimą susipažinusių šaltinių, paprašiusių neatskleisti jų tapatybės, Baltųjų rūmų patarėjas Jeffrey Zientsas kalbėjosi su „American Airlines“, „Delta Air Lines“ ir „Southwest Airlines“ vadovais apie reikalavimą darbuotojams pasiskiepyti.

Oro linijų bendrovės yra stambūs darbdaviai, todėl joms galioja prezidento įsakymas, reikalaujantis, kad bendrovių, turinčių daugiau nei 100 darbuotojų, darbuotojai būtų pasiskiepiję arba kas savaitę būtų tiriami dėl koronaviruso.

Jos taip pat yra vyriausybės rangovės, todėl joms taikomas reikalavimas iki gruodžio 8 dienos įgyvendinti skiepijimo reikalavimus, neleidžiant vietoj to atlikti tyrimus.

„Alaska Airlines“ ir „JetBlue Airways“ penktadienį pranešė ketinančios reikalauti, kad jų darbuotojai pasiskiepytų nuo COVID-19 iki gruodžio 8 dienos, nes jos bus vertinamos kaip federalinės vyriausybės rangovės.

„Tai reiškia, kad darbuotojai nebegalės rinktis reguliariai tirtis ir dėvėti apsaugines kaukes vietoj skiepijimosi“, – pranešime darbuotojams pareiškė „Alaska Airlines“.

Tuo tarpu kita milžinė – „Delta“ – teigė, kad vis dar vertina J. Bideno nurodymą. Oro linijų bendrovė anksčiau yra pranešusi, kad reikalaus darbuotojų skiepytis arba kas savaitę atlikti tyrimus, o nepasiskiepijusiems darbuotojams taikys papildomus mokesčius. Šis sprendimas atitiktų J. Bideno nurodymus stambiems darbdaviams, bet ne griežtesnes federalinės vyriausybės rangovams taikomas taisykles.

Antra pagal dydį JAV oro linijų bendrovė „United Airlines“ ketvirtadienį pranešė, kad atleis 320 darbuotojų iš 67 tūkst. darbo jėgos JAV, kurie atsisako skiepytis arba nepateikė prašymų taikyti jiems išimtis dėl medicininių ar religinių priežasčių.

Tuo tarpu „American Airlines“ ir „Southwest Airlines“ pranešė nagrinėjančios J. Bideno įsakymą. Abi bendrovės susiduria su pilotų profsąjungų spaudimu nereikalauti pasiskiepyti, o pasiūlyti variantų, įskaitant tyrimus.

Apie Baltųjų rūmų patarėjo pokalbius su oro linijų vadovais kiek anksčiau pranešė „Reuters“.

Bent du Kongreso nariai – Kalifornijai atstovaujanti demokratė senatorė Diane Feinstein ir Atstovų Rūmų narys demokratas Donas Beyeris – pasiūlė reikalauti, kad vidaus skrydžiais vykstantys keleiviai būtų pasiskiepiję arba prieš skrydį pateiktų neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą.

JAV vyriausybės vyriausiasis užkrečiamųjų ligų specialistas Anthony Fauci palaiko šią idėją, o į šalį atvykstantys keliautojai prieš skrisdami turėtų pateikti neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą.

J. Bideno administracija neatmetė šios idėjos, kuriai oro linijų bendrovės įnirtingai priešinasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.