Politikų rietenas įžiebė gimtadienis: debatus Seime iškeitė į šampano taurę

Lenkijos politinio gyvenimo centre netikėtai atsidūrė žinomo žurnalisto Roberto Mazureko 50-mečio minėjimas prabangiame Varšuvos restorane.

Būrys Lenkijos parlamentarų svarbų posėdį Seime iškeitė į pasilinksminimą.<br>Lrytas.lt koliažas.
Būrys Lenkijos parlamentarų svarbų posėdį Seime iškeitė į pasilinksminimą.<br>Lrytas.lt koliažas.
Būrys Lenkijos parlamentarų svarbų posėdį Seime iškeitė į pasilinksminimą.<br>„ZUMAPress“/„Scanpix“ nuotr.
Būrys Lenkijos parlamentarų svarbų posėdį Seime iškeitė į pasilinksminimą.<br>„ZUMAPress“/„Scanpix“ nuotr.
Būrys Lenkijos parlamentarų svarbų posėdį Seime iškeitė į pasilinksminimą.<br>Viktor Cap/Scanpix nuotr.
Būrys Lenkijos parlamentarų svarbų posėdį Seime iškeitė į pasilinksminimą.<br>Viktor Cap/Scanpix nuotr.
Būrys Lenkijos parlamentarų svarbų posėdį Seime iškeitė į pasilinksminimą.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Būrys Lenkijos parlamentarų svarbų posėdį Seime iškeitė į pasilinksminimą.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Varšuva

Oct 2, 2021, 8:42 PM

Populiarioje radijo stotyje RMF FM kasdienę laidą „Ryto pokalbiai“ vedantis ir dienraščiui „Rzeczpospolita“ politines apžvalgas rašantis R.Mazurekas į savo jubiliejų sukvietė 150 svečių – ne tik sporto bei meno, bet ir politikos garsenybes.

Skandalas kilo todėl, kad politikai į penktadienio vakare surengtą pokylį sulėkė pasišalinę iš debatų Seime. Tą vakarą parlamente savo metinę darbo ataskaitą pristatė Aukščiausių kontrolės rūmų direktorius Marianas Banasis, tačiau jam kalbant salė buvo pustuštė.

Bet keliolika įtakingų politikų, atstovaujančių tiek valdantiesiems, tiek opozicijai, tuo metu linksmai gurkšnojo šampaną žurnalisto jubiliejuje.

Visuomenę labiausiai šokiravo politikų melas teisinant pasišalinimą iš darbo Seime.

Nežinodami, kad dienraščio „Fakt“ reporteriai slapta nufotografavo švenčiančius seimūnus, leidinio žurnalistams politikai dūmė akis dėl pasišalinimo iš darbo vietos.

„Nebuvau Seime, nes turėjau kitokių pareigų“, – pareiškė valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) valdybos narys Marekas Suskis.

Opozicinės Valstiečių partijos pirmininkas Wladyslawas Kosianiakas-Kamyszas tvirtino, kad yra laisvas pilietis laisvame krašte ir gali daryti ką nori.

Labiausiai apsimelavo didžiausios opozicinės Piliečių platformos partijos (PPP) vicepirmininkas Borysas Budka. Jis dienraščiui „Fakt“ dėstė Seime nebuvęs todėl, kad kartu su dviem kitais parlamentarais iki išnaktų planavo artėjančio partijos kongreso programą.

Išaiškėjus melui PPP pirmininkas Donaldas Tuskas sustabdė B.Budkos įgaliojimus partijoje. Tokios pat bausmės sulaukė ir dar du pokylyje dalyvavę PPP valdybos nariai – gynybos eksministras Tomaszas Siemoniakas ir Slawomiras Neumanas.

Kitos partijos nesiėmė sankcijų prieš žurnalisto jubiliejų šventusius seimūnus, o M.Suskis pareiškė, kad joks politikas nemiegojo girtas po stalu, todėl bausti nėra už ką.

TTP atstovas spaudai Radoslawas Fogielis teigė, kad partija neketina bausti savo atstovų, nes mano, jog politikai privalo susitikinėti ir bendradarbiauti, o ne vadovautis neapykanta vieni kitiems.

Vis dėlto dienraštis „Rzeczpospolita“ priminė, kad būtent TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis yra kaltas dėl to, jog valdantieji su opozicijos atstovais Seime nustojo bičiuliautis. Iki 2015-ųjų skirtingų politinių pažiūrų parlamentarai nebijodavo susitikinėti ar kartu linksmintis.

Bet tais metais nacionalistinė TTP laimėjo Seimo rinkimus save tituluodama patriotine neturtingųjų gynėja, o kitas partijas vadindama ekskomunistinėmis, plėšikiškomis ir tautos išdavikėmis. Tokius epitetus opozicijai pirmas pritaikydavo TTP lyderis J.Kaczynskis.

Opozicija neliko skoloje – TTP atstovus ėmė kaltinti diktatūriniu valdymu, demokratijos naikinimu ir liovėsi bičiuliautis su valdančiaisiais net Seimo valgykloje.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ giria dabartinį PPP lyderio D.Tusko principingumą ir kritikuoja tiek Seimo darbą užleidusius politikus, tiek žurnalistą. Esą jeigu R.Mazurekas savo laidose kaltino valdančiuosius naikinant nepriklausomą žiniasklaidą, į pokylį reikėjo pakviesti TTP iš darbo atleistus žurnalistus, o ne juos išmetusius ministrus.

Taip nepadaręs R.Mazurekas, pasak „Gazeta Wyborcza“, tapo dviveidis, ir nėra garantijų, kad jis valdančiuosius radijo laidose kamantinės principingai.

Dar labiau savo rinkėjus esą paniekino šventėje dalyvavę opozicijos seimūnai. Mat jie savo šalininkams nuolat teigė, kad šalyje vyksta gėrio kova su blogiu, o su demokratiją naikinančia TTP negalima eiti į kompromisus, tačiau patys slapta linksminosi su TTP lyderiais.

Didžiuliu piliečių paniekinimu dienraštis įvardijo ir tai, kad, be opozicinės PPP, kitos partijos nenubaudė politikų, kurie darbą Seime iškeitė į pasilinksminimą gimtadienyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.