Brazilijoje tūkstančiai protestuotojų reikalauja prezidento J. Bolsonaro apkaltos ir nušalinimo

Dešimtys tūkstančių brazilų šeštadienį visoje šalyje išėjo į gatves, vėl reikalaudami nušalinti nepopuliarų prezidentą Jairą Bolsonaro dėl jo aplaidumo kovojant su koronaviruso pandemija, šalyje nusinešusia beveik 600 tūkst. gyvybių.

Dešimtys tūkstančių brazilų šeštadienį visoje šalyje išėjo į gatves, vėl reikalaudami nušalinti nepopuliarų prezidentą Jairą Bolsonaro.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Dešimtys tūkstančių brazilų šeštadienį visoje šalyje išėjo į gatves, vėl reikalaudami nušalinti nepopuliarų prezidentą Jairą Bolsonaro.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-03 09:33

Rio de Žaneire, San Paule, Brazilijoje ir dešimtyse kitų miestų ir miestelių susirinko didelės minios žmonių, dalyvaujančių „Nacionalinėje Bolsonaro nušalinimo kampanijoje“, kurią remia keliolika kairiųjų politinių partijų ir profesinių sąjungų.

Šimtai žmonių žygiavo per centrinį Rio de Žaneiro Kandelarijos rajoną, skanduodami „Bolsonaro lauk!“. Šie žodžiai taip pat buvo užrašyti ant kelių didelių plakatų.

„Mes norime jį išvaryti. Čia, gatvėse, esančių žmonių viltis – daryti spaudimą įstatymų leidėjams, kad jie surengtų apkaltą“, – AFP sakė 69 metų išėjusi į pensiją profesorė Elizabeth Simoes.

„Šis prezidentas atstovauja viskam, kas pasaulyje yra blogai – badui, skurdui, korupcijai, o mes čia susirinkome ginti demokratijos“, – naujienų agentūrai AFP sakė protestuotojas Valdo Oliveira.

Deputatų rūmams pateikta daugiau kaip 100 prašymų dėl J. Bolsonaro apkaltos, tačiau rūmų pirmininkas Arthuras Lira, vyriausybės sąjungininkas, atsisakė priimti bet kurį iš jų.

Aukščiausiasis Teismas nurodė atlikti kelis tyrimus dėl J. Bolsonaro ir jo padėjėjų, be kita ko, dėl melagingos informacijos skleidimo.

Pastaraisiais mėnesiais kairiųjų jėgų vadovaujamuose protestuose buvo reikalaujama J. Bolsonaro apkaltos dėl netinkamo pandemijos valdymo. Tačiau šeštadienio protestai buvo nukreipti ir prieš maisto ir degalų kainų didėjimą, taip pat reikalaujama pagalbos bedarbiams, kurių šalyje šiuo metu yra 14,1 mln.

„Gyventojai neturi ką valgyti, ir mes nebegalime pakęsti šios vyriausybės“, – sakė 22 metų Rio de Žaneiro protestuotoja Isadora Lessa.

Prezidento rėmėjai Brazilijos ir San Paulo miestuose rugsėjo pradžioje irgi rengė mitingus, kuriais buvo bandoma pademonstruoti palaikymą prezidentui, tačiau rugsėjo vidury „Datafolha“ instituto atliktos visuomenės apklausos duomenimis, J. Bolsonaro populiarumas šiuo metu tesiekia 26 proc.

Tuo tarpu, iki kitų prezidento rinkimų Brazilijoje likus metams, apklausų rezultatai rodo, kad buvusio kairiojo prezidento Luizo Inacio Lula da Silva populiarumas siekia 44 procentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.