Dėl Jungtinę Karalystę užplūdusių krizių valdymo kritikuojamas B. Johnsonas prieš partijos suvažiavimą nepraranda optimizmo

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas šeštadienį pažadėjo toliau įgyvendinti šaliai po „Brexit“ jo numatytą darbotvarkę, nors šalis patiria sunkumų dėl augančios tiekimo grandinių krizės, dar labiau padidintos pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

B. Johnsono Konservatorių partijos eiliniai nariai sekmadienį pradėjo rinktis į metinę partijos konferenciją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
B. Johnsono Konservatorių partijos eiliniai nariai sekmadienį pradėjo rinktis į metinę partijos konferenciją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinėje Karalystėje autocisternų vairuotojų trūkumas sukėlė panišką degalų pirkimą ir ištuštino degalų atsargas degalinėse.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Jungtinėje Karalystėje autocisternų vairuotojų trūkumas sukėlė panišką degalų pirkimą ir ištuštino degalų atsargas degalinėse.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
B.Johnsonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
B.Johnsonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 3, 2021, 1:11 PM, atnaujinta Oct 3, 2021, 4:32 PM

B. Johnsono Konservatorių partijos eiliniai nariai sekmadienį pradėjo rinktis į metinę partijos konferenciją ne nuotoliniu būdu – pirmą kartą nuo 2019 metų. Pernai dėl COVID-19 pandemijos partijos suvažiavimas vyko internetu.

Konferencijos išvakarėse pasiųstoje optimistiškoje žinutėje ištikimiesiems toriams B. Johnsonas pažadėjo tęsti savo atsigavimo po COVID-19 planą, kad šalis „būtų geriau atstatyta“ įvairiose srityse – nuo infrastruktūros iki klimato kaitos.

„Ši konservatorių vyriausybė sėkmingai įgyvendina žmonių prioritetus: „įvykdėme „Brexit“ ir užsitikrinome susitarimą su ES, laikydamiesi savo rinkimų pažado“, – sakė jis apie 2019 metų torių istorinę pergalę rinkimuose ir pernai per Kūčias pasiektą prekybos susitarimą su Briuseliu.

Tačiau B. Johnsono gali laukti sunkūs laikai, nes jo vyriausybė kritikuojama ne tik dėl nesugebėjimo tvarkytis su pandemija, bet ir dėl virtinės kitų problemų, nuo mokesčių iki imigracijos.

JK vyriausybė bandė kaltinti pasaulinę sveikatos krizę dėl užsieniečių sunkvežimių vairuotojų išvykimo iš šalies, sausį visiškai įsigaliojus „Brexit“ ir pasibaigus laisvam judėjimui.

Sutriko prekių pristatymas prekybos centrams, todėl parduotuvėse vis dažniau matoma tuščių lentynų. Autocisternų vairuotojų trūkumas sukėlė panišką degalų pirkimą ir ištuštino degalų atsargas degalinėse. Dėl tokios padėties B. Johnsonas buvo priverstas prašyti kariuomenės padėti spręsti atsargų pristatymo krizę.

Artėjant Kalėdoms perspėjama, kad dėl tiekimo problemų ir sezoninių darbuotojų, kurių daugelis anksčiau atvykdavo iš Europos, trūkumo gali neužtekti kalėdinio maisto, įskaitant kalakutus, ir žaislų.

Problemų sąrašas

B. Johnsonas gali džiaugtis sėkminga vakcinacijos nuo COVID-19 kampanija, prasidėjusia netrukus po vakcinų patvirtinimo. Šalyje jau visiškai paskiepyta daugiau nei 82 proc. vyresnių nei 16 metų gyventojų.

Tačiau kai kas piktinasi tuo, kaip vyriausybė valdo pandemiją. Šalyje mirė labai daug – daugiau nei 136 tūkst. – COVID-19 pacientų, be to, teigiama, kad būta neskaidrių sutarčių.

B. Johnsonas taip pat gali sulaukti kolegų torių rūstybės už tai, kad sulaužė rinkimų pažadą nekelti mokesčių, kai paskelbė apie didžiulį naują finansavimą sveikatos ir socialinės apsaugos krizei įveikti.

Kalbant apie „Brexit“, B. Johnsonas supykdė Briuselį grasindamas atidėti sudėtingų naujų prekybos priemonių taikymą Šiaurės Airijai. Jis atidėjo iš bloko importuojamų prekių biurokratinių patikrinimų pasienyje visišką įgyvendinimą.

Tuo pat metu jis sulaukia kritikos dėl to, kad nepakankamai kovoja su augančiu į JK per Lamanšą iš Prancūzijos atplaukiančių migrantų srautu.

Tarp Londono ir Paryžiaus telkiasi ir kita audra, Didžiajai Britanijai atsisakius patenkinti daug paraiškų dėl licencijų žvejoti JK teritoriniuose vandenyse.

Šeštadienį protestuotojai, kai kurie – su ES vėliavomis, rinkosi netoli partijos suvažiavimo vietos Mančesteryje, Anglijos šiaurės vakaruose.

„Korumpuota torių vyriausybė. Melagiai, apgavikai, šarlatanai. Išmeskite juos“, – skelbė vienas plakatas.

Praėjusią savaitę opozicinės Leiboristų partijos lyderis Keiras Starmeris užsipuolė B. Johsnoną, pavadindamas jį „Brexit“ apsėstu vieno numerio artistu.

„Pakelti lygį? Jūs net negalite pasiekti esamo“, – sakė K. Starmeris, kalbėdamas apie B. Johsnono ekonomikos politiką.

„Mes išgyvename degalų krizę, darbo užmokesčio krizę, prekių krizę ir pragyvenimo išlaidų krizę vienu metu“, – pareiškė jis, nors ministras pirmininkas išlieka populiarus visuomenėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.