Įtampa tarp valstybių kaista valanomis: Alžyras uždraudė prancūzų karo lėktuvams įskristi į jo oro erdvę

Alžyro vyriausybė uždraudė Prancūzijos kariniams lėktuvams naudotis šalies oro erdve, sekmadienį pranešė Prancūzijos kariuomenė.

Alžyro vyriausybė uždraudė Prancūzijos kariniams lėktuvams naudotis šalies oro erdve (asociatyvi nuotr.)<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Alžyro vyriausybė uždraudė Prancūzijos kariniams lėktuvams naudotis šalies oro erdve (asociatyvi nuotr.)<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2021, 4:52 PM

Pranešimas pasirodė kilus įtampai tarp šių dviejų šalių dėl vizų ginčo ir dėl žiniasklaidos pacituotų kritiškų prezidento Emmanuelio Macrono komentarų.

Prancūzijos kariniai lėktuvai reguliariai skraidydavo virš Alžyro teritorijos į Sachelio regioną vakarinėje Afrikos dalyje, kur prancūzai dalyvaudami misijoje „Barchane“ („Barchanas“) padeda kovoti su džihadistų sukilėliais.

„Šį rytą pateikę dviejų lėktuvų skrydžių planus sužinojome, kad alžyriečiai nutraukė Prancūzijos karinių lėktuvų skrydžius virš jų teritorijos“, – naujienų agentūrai AFP sakė kariuomenės atstovas pulkininkas Pascalis Ianni.

Pasak jo, šis sprendimas „nepaveiks mūsų operacijų ar žvalgybos misijų“, vykdomų Sachelio regione.

Alžyro žingsnis dar labiau padidino įtampą tarp jo ir Paryžiaus. Šeštadienį Alžyras atšaukė savo ambasadorių Prancūzijoje dėl „nepriimtino kišimosi į jo vidaus reikalus“.

Remiantis pranešimais Prancūzijos ir Alžyro žiniasklaidoje, E. Macronas Alžyro karo už nepriklausomybę veikėjų palikuoniams pareiškė, kad šią šalį dabar valdo „politinė karinė sistema, visiškai perrašiusi“ savo istoriją.

„Matote, kad Alžyro sistema yra pavargusi, ją susilpnino „Hirak“, – sakė prezidentas, paminėdamas demokratijos šalininkų judėjimą, 2019 metais privertusį pasitraukti du dešimtmečius valdžiusį Abdelazizą Boutefliką.

Alžyras praėjusią savaitę taip pat pasipiktino Prancūzijos pranešimu, kad ji smarkiai sumažins Alžyro, Maroko ir Tuniso piliečiams išduodamų vizų skaičių.

Prancūzijos teigimu, tai būtina dėl šių buvusių jos kolonijų nepakankamo noro priimti iš Prancūzijos sugrąžinamus nelegalius migrantus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.