Šiaurės Korėja užsipuolė JT Saugumo Tarybą, kad ši surengė posėdį dėl raketų bandymų

Šiaurės Korėja sekmadienį užsipuolė JT Saugumo Tarybą, kad ši surengė neeilinį posėdį dėl naujausių šalies raketų bandymų, ir apkaltino valstybes nares žaidžiant su „uždelsto veikimo bomba“ bei taikant dvigubus standartus.

Šiaurės Korėja užsipuolė JT Saugumo Tarybą, kad ši surengė posėdį dėl raketų bandymų (asociatyvi nuotr.)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja užsipuolė JT Saugumo Tarybą, kad ši surengė posėdį dėl raketų bandymų (asociatyvi nuotr.)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2021, 12:42 PM

Penktadienį Pchenjanas pranešė sėkmingai paleidęs priešlėktuvinę raketą. Tai naujausias iš daugelio įtampą didinančių branduolinių ginklų turinčios valstybės, kuri iki šiol, sausį pasikeitus JAV administracijai, tik laukė tinkamos progos, žingsnių.

Rugsėjį ji paleido, pasak jos, didelio nuotolio sparnuotąją raketą, o anksčiau šią savaitę pranešė išbandžiusi hipergarsinį lėktuvą, kuris, Pietų Korėjos kariškių teigimu, atrodo, yra ankstyvojoje kūrimo stadijoje.

Šie bandymai paskatino JT Saugumo Tarybos nares penktadienį sušaukti skubų posėdį dėl Šiaurės Korėjos, kurį inicijavo JAV, Didžioji Britanija ir Prancūzija. Susitikimas turėjo įvykti dar ketvirtadienį, bet buvo atidėtas. Jis truko šiek tiek daugiau nei valandą ir baigėsi be jokio pareiškimo.

Tačiau posėdis vis tiek sukėlė Pchenjano pyktį. Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos Tarptautinių organizacijų departamento direktorius Jo Chol Su sakė, kad JT Saugumo Tarybos posėdis reiškia „atvirą jos suvereniteto ignoravimą ir beatodairišką kėsinimąsi į jį“ bei „rimtą netoleruotiną provokaciją“.

Jo Chol Su apkaltino Tarybą taikant dvigubus standartus, nes ji esą tyli apie JAV bendras karines pratybas ir ginklų bandymus su sąjungininkais, tuo tarpu esą nepritaria Šiaurės Korėjos „savigynos“ veiklai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?