Buvusį katalonų lyderį Italijos teismas laikinai paleido

Buvęs Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as pirmadienį išėjo iš teismo Sardinijoje, teisėjui atidėjus sprendimą dėl Ispanijos ekstradicijos prašymo ir leidus separatistų politikui laisvai keliauti.

 Buvęs katalonų lyderis Italijos teisme ginčija Ispanijos ekstradicijos prašymą.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Buvęs katalonų lyderis Italijos teisme ginčija Ispanijos ekstradicijos prašymą.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2021, 2:13 PM, atnaujinta Oct 4, 2021, 5:08 PM

C. Puigdemont'as, su savo advokatu išėjęs iš teismo, spaudė rankas susirinkusiems šalininkams, apsikabindavo su jais. Prieš įlipdamas į mikroautobusą ir išvykdamas jis pasakė, kad „labai džiaugiasi“.

Jo advokatas Italijoje Agostinangelo Marrasas reporteriams sakė, kad sprendimas dėl ekstradicijos į Ispaniją atidėtas iki Europos teismo sprendimo dėl C. Puigdemont'o teisinės neliečiamybės. Advokatas nurodė, kad kol kas jo klientas gali laisvai bet kur keliauti.

Madridas siekia 58 metų C. Puigdemont'o išdavimo dėl kaltinimų raginimu maištauti, susijusių su nesėkmingu bandymu 2017 metų spalį paskelbti Katalonijos nepriklausomybę nuo Ispanijos.

Buvęs Katalonijos prezidentas tais metais pabėgo į Belgiją, kad išvengtų baudžiamojo persekiojimo, o šių metų rugsėjo 23 dieną buvo sulaikytas Sardinijoje. Į šią Italijos salą jis atvyko pakviestas dalyvauti katalonų kultūros renginyje ir Sardinijos nepriklausomybės šalininkų susitikime.

Sardinijoje jis praleido naktį kameroje, o paskui buvo paleistas iki kito teismo posėdžio.

Į teismą pirmadienį atvykusį C. Puigdemont'ą pasitiko dešimtys šalininkų su Katalonijos ir Sardinijos vėliavomis, skandavusių „Laisvė! Laisvė!“.

C. Puigdemont'o vadovaujama Katalonijos separatistų vyriausybė 2017-aisiais nepaisydama Madrido draudimo organizavo referendumą dėl nepriklausomybės, kurį lydėjo policijos smurtas.

Po kelių savaičių separatistai paskelbė neilgai gyvavusią nepriklausomybės deklaraciją, išprovokuodami didžiulę politinę krizę santykiuose su Madridu. Netrukus C. Puigdemont'as ir dar keli lyderiai pabėgo į užsienį.

Regione likę separatistų vadovai buvo suimti ir stojo prieš teismą. Jiems buvo skirtos griežtos bausmės – nuo 9 iki 13 metų nelaisvės.

Nors anksčiau šiais metais jiems buvo suteikta malonė, Madridas tebesiekia patraukti atsakomybėn C. Puigdemont'ą ir kitus jo bendražygius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.