Vakarai reikalauja, kad Sirija įsileistų cheminių ginklų inspektorius

Vakarų šalys pirmadienį paragino Siriją įsileisti cheminių ginklų inspektorius sakydamos, kad Damaskas ir toliau pažeidžia savo įsipareigojimus pasaulio nuodingų ginklų priežiūros tarnybai.

 Vakarai reikalauja, kad Sirija įsileistų cheminių ginklų inspektorius.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
 Vakarai reikalauja, kad Sirija įsileistų cheminių ginklų inspektorius.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-04 20:01

Didžioji Britanija, JAV ir kitos sąjungininkės taip pat paragino Rusiją paaiškinti pernykštį opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno apnuodijimą, kuriam, Vakarų ekspertų teigimu, buvo panaudota sovietų sukurta nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičok“.

Sirija susiduria su nauju Cheminių ginklų uždraudimo organizacijos (OPCW) spaudimu, nes atsisakė išduoti vizą inspektorių grupės nariui, kuris turėjo būti išsiųstas į Damaską vėliau šį mėnesį.

„Būtina, kad Sirija išduotų vizas ( ...) netrukdydama ir neatidėliodama“, – sakė Didžiosios Britanijos ambasadorė Joanna Roper per OPCW vykdomosios valstybių narių tarybos posėdį Hagoje.

J. Roper taip pat paragino Siriją „paaiškinti“, koks yra dviejų chloro balionų, įvardytų kaip įrodymas apie įvykusią cheminių ginklų ataką Dūmos mieste 2018 m., likimas. Damaskas neseniai OPCW sakė, kad du balionai buvo sunaikinti per nenustatytą išpuolį prieš vieną iš jos cheminių ginklų objektų šių metų birželį.

Daugiau nei 40 žmonių žuvo per incidentą Dūmoje, tai paskatino Vakarų šalis paleisti seriją raketų į tris įtariamas prezidento Basharo al Assado režimo valdomas cheminių ginklų bazes.

OPCW generalinis direktorius Fernando Ariasas sakė, kad reguliuotojas nesiųs inspektorių grupės į Siriją, jei nebus išduotos vizos visiems nariams. F. Ariasas pridūrė, kad Sirijos deklaracija dėl likusių cheminių ginklų „negali būti laikoma tikslia ir išsamia“ dėl, kaip jis sakė, „spragų ir neatitikimų, kurie lieka neišspręsti“.

Damaskas ir toliau neigia naudojęs cheminius ginklus bei tvirtina perdavęs savo ginklų atsargas pagal 2013 m. sutartį, kurią sudaryti paskatino įtariama zarino ataka, nužudžiusi 1400 žmonių Damasko Gutos priemiestyje.

Tuo metu Londonas ir Vašingtonas dar kartą paragino Maskvą paaiškinti žymaus įkalinto Kremliaus kritiko A. Navalno apnuodijimą prieš metus. Maskva visuomet neigė dalyvavusi.

„Rusijos Federacija turėtų paaiškinti cheminio ginklo panaudojimą prieš poną Navalną savo žemėje, deklaruoti vis dar turimus cheminius ginklus (...) įskaitant „Novičiok“, – sakoma JAV ambasadoriaus Josepho Manso pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.