Baltarusijos laikraščio „Kamsamolskaja pravda“ žurnalistui paskirtas areštas

Baltarusijos laikraštis „Kamsamolskaja pravda“ antradienį pranešė, kad vienam iš jo žurnalistų, savaitgalį sulaikytam Henadziui Mažeikai, tikriausiai paskirtas kardomasis kalinimas.

Vyriausiasis redaktorius pareiškė, kad laikraštis buvo užblokuotas po to, kai paskelbė neseniai Minske per susišaudymą su Valstybės saugumo komiteto (KGB) pareigūnais žuvusio vyro bendraklasės komentarą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vyriausiasis redaktorius pareiškė, kad laikraštis buvo užblokuotas po to, kai paskelbė neseniai Minske per susišaudymą su Valstybės saugumo komiteto (KGB) pareigūnais žuvusio vyro bendraklasės komentarą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2021, 2:47 PM, atnaujinta Oct 5, 2021, 3:15 PM

„Nuo Mažeikos sulaikymo jau praėjo 72 valandos. Per tą laiką žurnalistui turi būti pateikti kaltinimai arba jis turi būti paleistas. Sprendžiant iš to, kad jis nepaliko izoliatoriaus, jam paskirtas kardomasis kalinimas“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ nurodė leidinio atstovas Valiancinas Alfimavas.

Rugsėjo 29-ąją buvo pranešta, kad dienraščio tinklapis tapo nepasiekiamas. Tos pačios dienos vakare Informacijos ministerija paaiškino, kodėl svetainė buvo užblokuota.

„Interneto šaltinyje kp.by paskelbta publikacija, kurioje pateikiama informacija, padedanti formuoti grėsmių nacionaliniam saugumui šaltinius, dirbtinai didinančius įtampą ir susipriešinimą visuomenėje, tarp visuomenės ir valstybės“, – nedetalizuojant teigiama ministerijos pranešime.

Vyriausiasis redaktorius Vladzimiras Sungorkinas pareiškė, kad laikraštis buvo užblokuotas po to, kai paskelbė neseniai Minske per susišaudymą su Valstybės saugumo komiteto (KGB) pareigūnais žuvusio vyro bendraklasės komentarą. Dėl tos publikacijos „Kamsamolskaja pravda“ buvo apkaltintas mėginimu „išteisinti nusikaltėlį“.

Apie H. Mažeikos – minėto straipsnio autoriaus – sulaikymą buvo pranešta šeštadienį.

Vyriausiojo redaktoriaus žiniomis, sulaikytasis įtariamas nesantaikos kurstymu ir valdžios atstovo įžeidimu, jo bute Minske atlikta didelė krata.

„Viskas paremta vos viena maža pastaba apie šaudynes, rodyta svetainėje keturias minutes“, – pabrėžė V. Sungorkinas.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, H. Mažeika buvo sulaikytas spalio 1 dieną, kai esą mėgino iš Rusijos teritorijos išskristi į trečiąją šalį.

Rusų valstybinė žmogaus teisių kontrolieriaus tarnyba paragino Minską paleisti sulaikytą žurnalistą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.