J. Bidenas piktai užsipuolė „neatsakingus ir pavojingus“ respublikonus

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį piktai užsipuolė respublikonus dėl šaliai gresiančio su valstybės skola susijusių įsipareigojimų nevykdymo ir spaudė Demokratų partiją atverti kelią įgyvendinti įstrigusią jo siūlomą vidaus išlaidų darbotvarkę, lemsiančią daugelio trilijonų dolerių paskirstymą.

 J. Bidenas piktai užsipuolė „neatsakingus ir pavojingus“ respublikonus.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 J. Bidenas piktai užsipuolė „neatsakingus ir pavojingus“ respublikonus.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2021, 11:32 AM

Sugrįžęs į Vašingtoną po vieno iš retų savaitgalių, praleistų namuose Delavere, J. Bidenas pradėjo svarbiausią savo prezidentavimo etapą nuo kadencijos pradžios.

Viena vertus, jam tenka atlaikyti respublikonų pastangas susilpninti jo pozicijoms ir susigrąžinti Kongreso kontrolę per kitais metais vyksiančius kadencijos vidurio rinkimus. Kita vertus, J. Bidenui nesiseka numalšinti demokratų vidaus rietenų dėl jo infrastruktūros atnaujinimo ir socialinių išlaidų iniciatyvų.

78 metų politikos veteranas viliasi, kad jo kreipimasis į respublikonus ir antradienį numatyta kelione į Mičiganą, per kurią reklamuos savo vidaus išlaidų planus, padės jam susigrąžinti iniciatyvą į savo rankas.

Nuo 1,2 trln. infrastruktūros atnaujinimo paketo ir potencialiai 2 trln. dolerių ar net didesnio socialinių išlaidų paketo gali priklausyti J. Bideno politinis palikimas. Tačiau jei Amerika nevykdys su valstybės skola susijusių įsipareigojimų, skaudžių pasekmių tikriausiai neišvengs ne tik JAV, bet ir viso pasaulio ekonomikos.

J. Bidenas pirmadienį pavadino oponentus respublikonus „neatsakingais ir pavojingais“ – už tai, kad atsisako prisijungti prie demokratų ir padidinti valstybės skolos limitą.

Respublikonų trukdymas gali nustumti „mūsų ekonomiką nuo skardžio“, sakė prezidentas savo kalboje Baltuosiuose rūmuose ir įspėjo negalįs „garantuoti“, kad sprendimas bus rastas.

Iždo sekretorė Janet Yellen sako, kad po spalio 18-osios Jungtinės Valstijos neturės lėšų vykdyti savo įsipareigojimus kreditoriams, jei Kongresas nepadidins federalinės valdžios skolinimosi limito.

Kai buvo nustatyti skolinimosi limitai, Kongresas pastaraisiais dešimtmečiais tai yra daręs dešimtis kartų. Paprastai tokie balsavimai vykdavo dvipartiniu sutarimu ir apsieidavo be didesnių dramų.

Tačiau šįmet, Vašingtone tvyrant neįprastai dideliam politiniam susipriešinimui, respublikonai atsisako balsuoti už valstybės skolos viršutinės ribos pakėlimą ir žada netgi neleisti demokratams priimti šios priemonės paprastu balsavimu pagal oficialią partijos poziciją.

Senato respublikonai bando priversti demokratus panaudoti sudėtingą manevrą, vadinamą suderinimo procedūra, kad šiems tektų visa atsakomybė už skolos padidėjimą. Demokratai kol kas atsisako tai daryti, kaltindami respublikonus, kad šie laiko įkaitu valstybės finansinį pajėgumą.

Senato demokratų daugumos lyderis Chuckas Schumeras pirmadienį sakė, kad dėl skolos „lubų“ pakėlimo balsavimas turi įvykti „iki šios savaitės galo, taškas“.

„Negalime sau leisti prabangos laukti iki spalio 18-osios, nes mūsų atsakomybė – užtikrinti pasaulį, kad Jungtinės Valstijos laiku vykdo mūsų įsipareigojimus“, – sakė jis.

Tačiau Senato respublikonų mažumos lyderis Mitchas McConnellas, bandantis išnaudoti šią krizę kaip priemonę pavaizduoti demokratus kaip švaistūnus, sakė, jog atsisakydami pasitelkti suderinimo procedūrą, demokratai „kaip lunatikai juda dar vienos krizės, kurios būtų galima išvengti, link“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.