Klimato aktyvistai mėgino užblokuoti Ciuricho centrą

Daugiau kaip 200 aplinkosaugos judėjimo „Extinction Rebellion“ (XR) aktyvistų, dalis – persirengusių klounais, pirmadienį mėgino užblokuoti Ciuricho centrą, siekdami tokiu būdu priversti Šveicarijos vyriausybę atsižvelgti į jų reikalavimus dėl kovos su klimato kaita.

 Klimato aktyvistai mėgino užblokuoti Ciuricho centrą.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Klimato aktyvistai mėgino užblokuoti Ciuricho centrą.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2021, 8:28 AM

XR paragino savo šalininkus kas vidurdienį grįžti ir blokuoti eismą trijose strategiškai svarbiose Šveicarijos finansų sostinės vietose, įskaitant vieną tiltą ir sankryžą miesto pagrindinėje prekybos gatvėje.

Tarp akcijos dalyvių, suvažiavusių į Ciurichą iš visos turtingos Alpių šalies, buvo studentų ir senjorų. Jie per akciją išskleidė transparantus ir ištiesė didelius mėlyno plastiko lakštus, simbolizuojančius nuo šiukšlių dūstančius vandenynus.

Kiti surinko laivo maketą, aprašinėtą šūkiais apie klimato krizę, „nes visi esame vienoje valtyje“, paaiškino vienas aktyvistas.

„Turime vaikų ir nerimaujame dėl jų ateities“, – sakė mokytoja iš Nešatelio, vardu Genevieve, atvykusi kartu su vyru fiziku.

„Šiek tiek bijome būti sulaikyti, nes tai pirmas kartas, kai prisidedame prie pilietinio nepaklusnumo“, – pridūrė ji.

Tuo metu į pensiją išėjusi humanitarė, pageidavusi likti anonimė, sakė, kad perspektyva būti sulaikytai „manęs negąsdina“. Ji pridūrė, jog „visa kita politiniu lygiu nepadėjo“.

Birželį XR pateikė peticiją Šveicarijos vyriausybei, prašydama „oficialiai“ pripažinti klimato krizę ir įsteigti piliečių susirinkimą „klimato ir ekologinio teisingumo“ klausimams spręsti. Aktyvistai grasino priešingu atveju rengti pilietinio nepaklusnumo akcijas.

Pirmadienį, praėjus valandai nuo akcijos pradžios, policija liepė aktyvistams pasitraukti į nurodytas vietas ir atlaisvinti kelią tramvajams pagrindinėje Ciuricho prekybos gatvėje.

Vėliau paskelbtame policijos pareiškime nurodoma, kad 134 asmenys buvo sulaikyti, paskui paleisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.