Tęsiantis ginčui – netikėtas Prancūzijos kirtis: grasina išjungti elektrą

Prancūzija antradienį įspėjo, kad gali nutraukti elektros energijos tiekimą Jungtinei Karalystei priklausančioms Normandijos saloms, siekdama paspausti Londoną dėl žvejybos teisių.

Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2021, 4:07 PM, atnaujinta Oct 5, 2021, 4:08 PM

JK atsisako išduoti visas žvejybos licencijas, kurių prašo prancūzų laivai pagal po „Brexit“ įsigaliojusį susitarimą dėl prieigos prie vandenų. Dėl šios priežasties Paryžius yra pasipiktinęs, o žvejai nerimauja dėl savo pragyvenimo šaltinio.

Prancūzija „su tuo nesitaikys“, transliuotojui „Europe 1“ pareiškė šios šalies Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as.

„Pavyzdžiui, galite įsivaizduoti Normandijos salas, kur Jungtinė Karalystė yra priklausoma nuo mūsų dėl energijos tiekimo...“ – sakė C. Beaune'as.

Ministras nedetalizavo savo pareiškimo, tačiau šis įspėjimas atkartoja ankstesnį žuvininkystės ministrės Annick Girardin grasinimą. Ji gegužę pažymėjo, kad žvejybos ginčas gali turėti įtakos „elektros energijos tiekimui povandeniniu kabeliu“ iš Prancūzijos į Džersį.

Normandijos salos Džersis ir Gernsis yra netoli Prancūzijos, tiekiančios joms elektros energiją.

Praėjusią savaitę Paryžius pagrasino dėl žvejybos teisių greitai imtis atsakomųjų priemonių „britų, taip pat mūsų kaimynų Džersyje atžvilgiu“.

Žvejybos teisės ES laivams JK vandenyse buvo didžiulė kliūtis Londono ir Briuselio derybose dėl prekybos susitarimo po „Brexit“, Britanijai palikus bloką 2021 metų sausio 1 dieną.

Ginčas įsiplieskė gegužę, kai maždaug 50 prancūzų tralerių flotilė demonstratyviai susitelkė prie Sent Heljerio uosto Džersyje – savivaldą turinčioje teritorijoje, kuri kartu su kita karūnai priklausančia teritorija Gernsiu kliaunasi Britanija gynybos klausimais.

Ta protesto akcija peraugo į įtemptą konfrontaciją, į kurią buvo įsitraukę net prancūzų ir britų kariniai laivai.

Vėliau prancūzų žvejai pateikė paraiškas dėl naujų licencijų išdavimo. Vis tik jie skundžiasi varginančiu dokumentų tvarkymo procesu ir reikalavimu įrodyti, kad jie žvejojo JK ir Džersio vandenyse iki „Brexit“, o tai ne visada yra lengva užduotis, ypač mažesniems laivams.

Praėjusią savaitę Londonas pareiškė, kad patenkins tik 12 iš 47 prašymų išduoti naujas licencijas mažiems ES laivams. Tuo metu Džersis išdavė 64 nuolatines ir 31 laikinąją licenciją, bet atmetė 75 prašymus.

„Mūsų kantrybė turi aiškias ribas, – perspėjo C. Beaune'as. – Ramiai ir gražiai derėjomės jau devynis mėnesius – jau gana.“

Kalbėdamas apie britų vyriausybę, ministras pridūrė: „Jie galvoja, kad gali gyventi vieni, ir net užsipuola Europą. Tačiau kadangi tai neveikia, jie didina statymus ir tampa agresyvūs.“

Praėjusią savaitę A. Girardin sakė, jog Londonas galbūt laikosi griežtos pozicijos į žvejybą, kad galėtų primesti savo reikalavimus per kitas dėl „Brexit“ aktualias diskusijas – pavyzdžiui, dėl migrantų, bandančių kirsti Lamanšo sąsiaurį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.