„Tesla“ turės sumokėti 137 mln. dolerių darbuotojui, patyrusiam rasistinį smurtą

Kalifornijos teismas nusprendė, kad „Tesla“ turi sumokėti savo buvusiam juodaodžiui darbuotojui 137 mln. dolerių kompensaciją už tai, kad ignoravo rasizmą, su kuriuo vyras susidūrė įmonės Silicio slėnio automobilių gamykloje. Jo advokato nuomone, tai yra garsus signalas Amerikos korporacijoms.

 „Tesla“ turės sumokėti 137 mln. dolerių darbuotojui, patyrusiam rasistinį smurtą.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
 „Tesla“ turės sumokėti 137 mln. dolerių darbuotojui, patyrusiam rasistinį smurtą.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2021, 9:53 AM

„Jie priteisė sumą, kuri gali būti įspėjamasis signalas Amerikos korporacijoms, – antradienį AFP sakė pilietinių teisių advokatas Larry Organas. – Nesielkite kaip rasistai ir neleiskite, kad rasistinis elgesys tęstųsi“.

Owenas Diazas buvo įdarbintas per įdarbinimo agentūrą lifto operatoriumi elektrinių transporto priemonių gamintojo Fremonto gamykloje nuo 2015 metų birželio iki 2016 metų liepos. Ten jis patyrė rasistinį smurtą ir priešišką darbo aplinką, nurodoma teismo dokumentuose.

2017 metais pateiktame ieškinyje O. Diazas teigė, kad gamykloje, kurioje dirbo ir jo sūnus, afroamerikiečiai darbuotojai nuolat sulaukdavo rasistinių epitetų ir kitokių įžeidžiančių frazių.

Vietoj modernios darbo vietos ieškovai „susidūrė su scenomis, atkeliavusiomis tiesiai iš Jimo Crow (rasinės segregacijos) laikų“, – teigiama ieškinyje, kurį pateikė O. Diazas, jo sūnus Demetricas ir trečias buvęs darbuotojas.

„Progresyvus „Tesla“ įvaizdis buvo tik fasadas, slepiantis regresyvų ir žeminantį elgesį su afroamerikiečiais darbuotojais“, – sakoma jame.

O. Diazas teigė, kad, nepaisant skundų vadovams, „Tesla“ nesiėmė jokių veiksmų dėl nuolatinio rasistinio įžeidinėjimo.

Pirmadienį San Francisko federaliniame teisme prisiekusieji priteisė O. Diazui 130 mln. dolerių kompensaciją ir 6,9 mln. dolerių už emocinį sukrėtimą, patvirtino L. Organas.

Reaguodama į sprendimą „Tesla“ paskelbė personalo reikalų viceprezidentės Valerie Capers Workman tinklaraščio įrašą, kuris, kaip teigiama, buvo išplatintas darbuotojams.

Įraše V. C. Workman sumenkino ieškinyje pateiktus kaltinimus dėl rasistinio smurto, tačiau pripažino, kad tuo metu, kai joje dirbo O. Diazas, „Tesla“ „nebuvo tobula“.

Tačiau ji pažymėjo, kad nuo tada, kai O. Diazas dirbo bendrovėje, „Tesla“ ėmėsi pokyčių: buvo įsteigtos įvairovės ir santykių su darbuotojais komandos, užsiimančios darbuotojų skundų tyrimu.

Pasaulinės elektromobilių gamybos lyderės „Tesla“ rinkos kapitalizacija siekia apie 780 mlrd. dolerių. Jos vadovas, technologijų verslininkas Elonas Muskas, yra turtingiausias pasaulio žmogus, kurio turtas, remiantis „Bloomberg“ milijardierių indeksu, šiuo metu siekia 211 mlrd. dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.