Austrijos kanclerio atžvilgiu vyksta tyrimas dėl įtarimų korupcija, sako prokurorai

Austrijos kanclerio Sebastiano Kurzo atžvilgiu vyksta tyrimas dėl įtarimų, esą vyriausybės pinigai buvo panaudoti korupciniam sandoriui, siekiant užtikrinti partijai palankų nušvietimą viename bulvariniame laikraštyje, trečiadienį pranešė prokurorai.

S. Kurzo atžvilgiu vyksta tyrimas dėl galimai melagingų pareiškimų apie korupciją vienam parlamento komitetui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
S. Kurzo atžvilgiu vyksta tyrimas dėl galimai melagingų pareiškimų apie korupciją vienam parlamento komitetui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-06 14:59, atnaujinta 2021-10-06 20:45

Austrijos prokurorai trečiadienį ryte atliko kratas valdančiosios Liaudies partijos (OeVP) biuruose dėl minėtų įtarimų.

Prokurorų pranešime teigiama, kad kratos vyko keliais adresais, įskaitant dvi ministerijas. Jos surengtos vykdant tyrimą, tapusį naujausiu teisinis galvos skausmu S. Kurzui ir jo dešiniajai OeVP.

Finansų ministras Gernotas Bluemelis patvirtino, kad jo ministerijoje irgi buvo surengta krata, o Austrijos žiniasklaida anksčiau pranešė, kad kratos taip pat vyko kanclerio S. Kurzo įstaigoje.

Pasak prokurorų, S. Kurzas, dar devyni asmenys bei trys organizacijos figūruoja tyrime dėl įvairių korupcinių nusikaltimų, susijusių su šiuo reikalu.

Kaltinimų esmė ta, kad 2016–2018 metais „Finansų ministerijos ištekliai buvo panaudoti iš dalies manipuliuotoms nuomonės apklausoms, kurios buvo naudingos tik partiniams politiniams interesams, finansuoti“.

Tuo laikotarpiu S. Kurzas perėmė vadovavimą OeVP, atvedė ją į koaliciją su kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija (FPOe) ir stojo prie vyriausybės vairo.

Prokurorai įtaria, kad neįvardyta žiniasklaidos bendrovė „gavo mokėjimus“ mainais už šių apklausų paskelbimą.

Ta bendrovė oficialiai neįvardijama, tačiau austrų žiniasklaida nurodo, kad tai – bulvarinis laikraštis „Oesterreich“.

Žiniasklaidos grupė, kuriai priklauso „Oesterreich“, paskelbė pareiškimą, neigiantį, kad apklausų užsakymas ir rezultatų skelbimas buvo vykdomi neteisėtai.

S. Kurzas: įtarimai sufabrikuoti

S. Kurzo biuro naujienų agentūrai AFP atsiųstame pranešime kancleris sakė, kad minimi kaltinimai yra „sufabrikuoti“ ir kad žinutės, kuriomis grindžiama byla, buvo „ištrauktos iš konteksto“.

Jis pridūrė esąs įsitikinęs, kad jo geras vardas galiausiai bus sugrąžintas.

Tuo metu kiti OeVP politikai piktai reagavo į kratas. Partijos generalinio sekretoriaus pavaduotoja Gaby Schwarz pareiškė, kad kratos atliktos „dėl šou“, o „kaltinimai sugalvoti“ dėl penkerių metų senumo įvykių.

OeVP parlamentaras Andreasas Hangeris net ėmė dėl tyrimo kaltinti prokuratūros „kairiojo sparno kuopeles“.

Austrijos prezidentas Alexander'as Van der Bellenas trečiadienio vakarą sakydamas kalbą paragino politikus gerbti teismų nepriklausomumą ir sakė, kad primesti prokurorams politinius motyvus reiškia „nepriimtinu būdu peržengti ribą“.

Trečiadienio įvykius jis pavadino „neįprastais ir rimtais“, tačiau detaliau padėties nekomentavo.

„Kortų namelis“

Šie įtarimai gali dar padidinti įtampą koalicijos partnerių OeVP ir Žaliųjų partijos santykiuose, kurie tebėra įtempti po praėjusio skandalo.

S. Kurzas savo antrą kadenciją kanclerio poste pradėjo 2020 metų sausį.

Ankstesnė jo koalicinė vyriausybė, suformuota su kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija (FPOe), žlugo 2019 metų gegužę dėl „Ibisageitu“ („Ibizagate“) vadinamo korupcijos skandalo.

„Ibisageito“ skandalas privertė Heinzą-Christianą Strache atsistatydinti iš vicekanclerio ir FPOe lyderio postų.

Skandalas kilo pasirodžius slapta padarytam vaizdo įrašui, kuriame matyti, kaip H.-Ch. Strache prabangioje viloje Ibisoje numanomai vieno Rusijos oligarcho dukterėčiai už pagalbą organizuojant FPOe 2017 metų rinkimų kampaniją siūlo viešojo pirkimo sutartis.

Po šio įrašo tyrėjai pradėjo kelis didelio masto tyrimus dėl įtariamos korupcijos Austrijos politikoje. Kai kurie jų buvo nukreipti prieš OeVP aukšto rango narius, tokius kaip G. Bluemelis.

Paties S. Kurzo atžvilgiu vyksta tyrimas dėl galimai melagingų pareiškimų apie korupciją vienam parlamento komitetui, bet kancleris nėra apkaltintas.

Opozicinė Socialdemokratų partija (SPOe) trečiadienį pareiškė, kad minimos kratos rodo, jog partijos OeVP „kortų namelis garsiai braška“, ir sukritikavo S. Kurzo partiją už „nepriklausomos teismų sistemos diskreditavimą ir bandymą užkirsti kelią jos tyrimams“.

Kol kas Žaliųjų partijos iškiliausi politikai dar neapsisprendė, kaip pasielgti dėl naujausių kaltinimų, kurie pasirodė praėjus kelioms dienoms po to, kai vyriausybė pristatė anglies dioksido mokestį kaip vieną iš savo svarbiausių mokesčių sistemos „ekosocialinių“ pakeitimų.

Vicekancleris Werneris Kogleris žurnalistams pareiškė, jog šios kratos neturės įtakos koalicinės vyriausybės gebėjimui valdyti.

Tačiau jis paprieštaravo OeVP išsakytam kratų apibūdinimui kaip „šou“, pabrėždamas, kad kratos orderiams reikėjo teisėjo patvirtinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.