B. Johnsono kalba per torių konferenciją: žada ambicingus pokyčius

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas trečiadienį subūrė savo bendražygius iš Konservatorių partijos, žadėdamas įvykdyti ambicingą pertvarką, turinčią padėti šalies ekonomikai po „Brexit“ atsikratyti pigios užsienio darbo jėgos.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas trečiadienį subūrė savo bendražygius iš Konservatorių partijos, žadėdamas įvykdyti ambicingą pertvarką.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas trečiadienį subūrė savo bendražygius iš Konservatorių partijos, žadėdamas įvykdyti ambicingą pertvarką.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2021, 5:39 PM

Ekonomika

B. Johnsonas išdėstė savo plačią viziją dėl ekonomikos atsigavimo po „Brexit“ ir po koronaviruso pandemijos, paremtą šūkiu „Atstatykime dar geriau“ (Build Back Better) ir „išlyginimo“ strategija.

Premjeras paragino gerokai pavėluotai „keisti kryptį“ ir atsisakyti „sugedusio modelio“, kai buvo pernelyg pasikliaujama „nekontroliuojama imigracija“. B. Johnsono teigimu, būtent šis reiškinys stabdė atlyginimų augimą šalyje.

Pasak jo, vietoje to reikia daugiau investuoti į žmones, įgūdžius ir infrastruktūrą, siekiant sukurti „aukšto darbo užmokesčio, aukštos kvalifikacijos ir didelio našumo“ ekonomiką.

Kalbėdamas apie „išlyginimą“, vyriausybės vadovas pažadėjo spręsti ekonominės nelygybės problemą, kad gyventojams atsirastų naujų galimybių. Šiuo atžvilgiu jis pažadėjo pakeisti „dešimtmečiais priiminėtus klaidingus sprendimus“ naujais kelių, geležinkelių ir technologijų infrastruktūros projektais.

B. Johnsonas pripažino, kad tokie pokyčiai neįvyks per vieną naktį.

Tačiau jis gynė torių sprendimą sulaužyti pažadą nedidinti mokesčių, leidžiantį didinti finansavimą sveikatos apsaugos ir socialinės priežiūros sistemoms. Anot B. Johnsono „dešimtmečius trukęs blaškymasis ir neryžtingumas“ šiuo klausimu nepasiteisino.

Siekdamas nuraminti torių aktyvistus, premjeras pareiškė, kad jo pirmtakė Margaret Thatcher, kuri buvo garsi laisvosios rinkos šalininkė, būtų pasielgusi panašiai.

B. Johnsonas paragino skatinant ekonomiką ir didinant jos potencialą pasitelkti viešojo sektoriaus darbuotojų darbštumą, atsidavimą ir „dvasią“, taip pat vertinti tautiečių verslumą.

Klimatas

Artėjančią klimato konferenciją COP26 Glazge jis pavadino „mūsų kartos viršūnių susitikimu“, tačiau nepateikė jokios naujos informacijos apie Britanijos ambicijas dėl nulinių anglies dioksido emisijų.

Anot britų lyderio, vietoje to vyriausybės politika kartu su privataus sektoriaus investicijomis paskatins daugiau naudoti vėjo ir bangų energiją.

Be to, pridūrė jis, mažesnė priklausomybė nuo tokio taršaus kuro kaip anglys importo, taip pat aktyvesnis atsinaujinančiosios energijos bei branduolinės energijos naudojimas padėtų pritraukti tiesiogines užsienio investicijas.

Užsienio politika

Apibūdindamas savo „Globalios Britanijos“ užsienio politiką B. Johnsonas pareiškė, kad ji grindžiama žmogaus teisių ir teisės viršenybės principo gynimu visame pasaulyje.

Britų lyderis taip pat gynė prieštaringai vertinamą naują gynybos aljansą su Australija ir Jungtinėmis Valstijomis AUKUS, jo teigimu, diktuojamą būtinybės telkti dėmesį į Kinijos ambicijas Indijos ir Ramiojo vandenynų regione.

Kritikuodamas „triukšmingą nusistačiusiųjų prieš AUKUS chorą“, B. Johnsonas pareiškė, kad šis paktas nebūtų atsiradęs, jei Britanija vis dar būtų buvusi ES narė. Jo teigimu, šis žingsnis atspindi naujas geopolitines realijas.

Premjeras pridūrė, jog po „Brexito įgytos laisvės“ leido Londonui sugriežtinti imigracijos įstatymus, ir pažadėjo griežtai kovoti su „banditais“, gabenančiais žmones per Lamanšo sąsiaurį iš Prancūzijos.

Kova su nusikalstamumu

B. Johnsonas pažadėjo sustiprinti teisėsaugą ir griežčiau bausti nusikaltėlius, taip pat kritikavo klimato aktyvistų protestus, pastarosiomis savaitėmis ne kartą trikdžiusius eismą.

„Džiaugiuosi, kad Priti [vidaus reikalų sekretorė Priti Patel] imasi naujų įgaliojimų, kad saugiai izoliuotų juos kalėjime, kur jiems ir vieta“, – sakė jis, turėdamas omenyje kelius blokavusius kampanijos „Insulate Britain“ dalyvius.

Vyriausybės vadovas taip pat pažadėjo griežtai kovoti su smurtu prieš moteris, sulaukęs kritikos dėl policijos reagavimo į skundus.

Istorija ir kultūra

B. Johnsonas gynė savo poziciją dėl pernai vykusių protestų prieš rasizmą, kurių metu buvo raginama nuimti kolonijinių laikų statulas bei iš naujo įvertinti šalies imperinę praeitį.

„Užsipuldami ir neigdami istoriją patys sau keliame pavojų“, – pridūrė jis.

„Mes, konservatoriai, ginsime savo istoriją ir kultūrinį palikimą ne todėl, kad viskuo didžiuojamės, bet todėl, kad mėginimas dabar tai „suredaguoti“ yra toks pat nesąžiningas, kaip įžymybės, bandančios slapta pakeisti savo puslapį „Vikipedijoje“, pastangos. Tai yra mūsų vaikų švietimo išdavystė“, – pareiškė ministras pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.