Rusijos kalėjimų tarnyba atleido penkis pareigūnus po kankinimų kalėjime įrašo paviešinimo

Rusijos kalėjimų tarnyba trečiadienį pranešė atleidusi penkis pareigūnus, įskaitant kalėjimo ligoninės ir regioninių kalėjimų vadovus po to, kai buvo paskelbtas sukrečiantis kalėjimo ligoninėje vykusio kankinimo vaizdo įrašas – vienas iš daugybės slaptų įrašų, kuriuos pavyko gauti aktyvistams.

 Rusijoje pradėtas tyrimas dėl vaizdo įrašo su prievartaujamu kaliniu.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
 Rusijoje pradėtas tyrimas dėl vaizdo įrašo su prievartaujamu kaliniu.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2021, 12:39 PM, atnaujinta Oct 6, 2021, 8:53 PM

Kovai su kankinimais skirtas projektas Gulagu.net, turintis šaltinių milžiniškoje Rusijos kalėjimų sistemoje, gavo daugiau nei tūkstantį vaizdo įrašų, kuriuose, kaip tvirtinama, matomi kankinimo atvejai įvairiose šalies įkalinimo įstaigose.

Pirmadienį vėlai vakare Gulagu.net paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip Saratovo miesto kalėjimo ligoninėje, kur gydomi tuberkulioze sergantys pacientai, nuogas vyras prievartaujamas daiktu, panašiu į lazdą. Prie lovos pririštas vyras iš skausmo garsiai šaukia.

Rusijos federalinė bausmių vykdymo tarnyba (FSIN) netrukus paskelbė apie pradėtą tyrimą ir trečiadienį pranešė, kad atleido kalėjimo ligoninės vadovą Pavelą Gacenką ir dar tris regiono kalėjimų vadovus.

Tarnybos Saratovo regiono skyriaus vadovas Aleksejus Fedotovas taip pat bus atleistas iš pareigų dėl „rimtų klaidų“ savo darbe, pranešė FSIN.

Tyrimo rezultatai bus perduoti Tyrimų komitetui, pranešė tarnyba.

Tuo metu sunkiausius nusikaltimus Rusijoje tiriantis Tyrimų komitetas nurodė pradėjęs septynis baudžiamuosius tyrimus, įskaitant tyrimą dėl lytinių nusikaltimų ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi Saratovo kalėjimų sistemoje.

„Tyrimas teisiškai įvertins pataisos namų darbuotojų veiksmus (ar neveikimą)“, – sakoma pranešime.

Komitetas nurodė, kad nuo 2020 metų sausio iki 2021 metų gegužės registravo nusikaltimų prieš keturis nuteistuosius Saratovo kalėjimo ligoninėje.

Gulagu.net įkūrėjas Vladimiras Osečkinas naujienų agentūrai AFP antradienį sakė, kad Saratovo kalėjimo ligoninėje gydomi nuteistieji buvo daug metų lytiškai išnaudojami, tačiau pareigūnai anksčiau ignoravo pranešimus apie netinkamą elgesį su kaliniais.

Pasak V. Osečkino, jo grupė gavo daug slapta filmuotos medžiagos, kurioje, kaip teigiama, įamžinti kankinimo atvejai visos šalies kalėjimuose. Jis pažadėjo skelbti filmuotą medžiagą, siekiant atkreipti dėmesį į „sisteminius“ nusikaltimus Rusijos įkalinimo įstaigose.

Anot V. Osečkino, kaliniai yra kankinami prievartaujant jų pinigus arba siekiant priversti juos bendradarbiauti su prižiūrėtojais, o netinkamo elgesio atvejus dažniausiai fiksuoja kaliniai, glaudžiai bendradarbiaujantys su kalėjimo valdžia.

V. Osečkinas kaltino Rusijos valdžią, kad ji daugelį metų visais įmanomais būdais bando nuslėpti pažeidimus kalėjimuose.

„Rusijos valdžia elgiasi veidmainiškai ir daro viską, siekdama atsiriboti nuo šio kankinimų konvejerio“, – kalbėjo jis.

„Šį kankinimų konvejerį sukūrė FSIN ir FSB (Federalinės saugumo tarnybos) generolai ir jis naudojamas nuteistųjų valiai palaužti“, – sakė V. Osečkinas.

Anot jo, Gulagu.net planuoja perduoti gautą medžiagą Europos Tarybai ir Jungtinėms Tautoms.

Žmogaus teisių aktyvistai reguliariai praneša apie kalinių kankinimo, žeminimo ir mušimo atvejus Rusijos kalėjimuose. Smurtą prieš kalinius naudoja tiek įkalinimo įstaigų darbuotojai, tiek kiti nuteistieji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.