Teismas pritarė, kad žydai melstųsi ant ginčijamo Šventyklos kalno

Izraelio teisėja trečiadienį pritarė tam, kad žydai melstųsi ant Jeruzalės Šventyklos kalno – tai sprendimas, galintis padidinti religinį konfliktą regione.

 Teismas pritarė, kad žydai melstųsi ant ginčijamo Šventyklos kalno.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Teismas pritarė, kad žydai melstųsi ant ginčijamo Šventyklos kalno.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2021, 11:02 PM

Jeruzalės teisėja pareiškė palaikanti žydus, kad jie turėtų teisę tyliai melstis ant ginčijamo Šventyklos kalno, kur stūkso Al Aksos mečetė ir gretima Uolos kupolo šventykla. Byla buvo nagrinėjama Magistratų teisme, žemiausioje Izraelio teisminėje institucijoje, ir teisėjos sprendimas yra labiau pritarimas nei teisinė nutartis. Tačiau baiminamasi, kad teisėjos žodžiai gali sujaukti trapią pusiausvyrą tiek musulmonams, tiek žydams svarbioje vietoje.

Islamo religinė valdžia administruoja sklypą Jeruzalės senamiestyje, o Izraelis atsakingas už saugumą. Remiantis ilgamečiu supratimu, kuris nėra įrašytas į įstatymus, musulmonai gali melstis Šventyklos kalne, o žydams ten leidžiama lankytis, bet ne melstis. Žydai gali melstis prie netoliese esančios Vakarų sienos.

Izraelio žiniasklaida pranešė, kad vis daugiau žydų ignoruoja draudimą ir kyla melstis į Šventyklos kalną. Teisėjos sprendimas gali dar labiau įtvirtinti šią praktiką, nors aukštesnės instancijos teismai irgi gali tarti savo žodį.

Magistrato teisėjos sprendimas buvo susijęs su pamaldžiu žydu, kuris, pasak jos, kasdien meldėsi ant Šventyklos kalno „kaip ir daugelis kitų“.

Palestiniečiai žydų apsilankymus šioje vietoje vertina kaip provokaciją ir kaltina Izraelį, kad jis sistemingai laužo ankstesnius susitarimus, kad išplėstų savo kontrolę. Ten ne kartą vyko kruvini palestiniečių ir Izraelio saugumo pajėgų susirėmimai.

Šventyklos kalnas yra trečia pagal šventumą islamo vieta. Jį taip pat garbina žydai, nes kadaise ten stovėjo Pirmoji ir Antroji žydų šventykla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.