Indijos administruojamame Kašmyre nušauti du mokytojai

Indijos administruojamame Kašmyre įtariami Naujajam Deliui priešiški kovotojai ketvirtadienį nušovė du mokytojus, pranešė policija.

 Indijos administruojamame Kašmyre nušauti du mokytojai.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Indijos administruojamame Kašmyre nušauti du mokytojai.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2021, 2:53 PM

Regione per mažiau nei savaitę jau nužudyti septyni žmonės.

Daugiausia musulmonų gyvenamame regione pyktis rusena nuo 2019 metų rugpjūčio, kai Naujasis Delis panaikino jo, kaip pusiau autonominės teritorijos, statusą ir leido visiems indams pirkti žemės Kašmyre. Dėl to vietos gyventojai baiminasi hinduistų antplūdžio.

Užpuolikai įsiveržė į vieną valstybinę mokyklą regiono pagrindinio Šrynagaro miesto Idgaho rajone ir nužudė du mokytojus, įskaitant mokyklos direktorių. Mokinių mokykloje tuo metu nebuvo.

Prieš dvi dienas kovotojai iš palyginti naujos sukilėlių grupės „Pasipriešinimo frontas“ (TRF) per pusantros valandos, per tris atskirus incidentus gatvėse nušovė tris civilius, tarp jų garsų farmacininką.

Tuos nužudymus pasmerkė politikai ir socialinės žiniasklaidos vartotojai Kašmyre ir už jo ribų.

Trečiadienį pasirodžiusiame TRF priskiriamame pareiškime nužudyti vyrai kaltinami kolaboravimu su Indijos saugumo pajėgomis ir sakoma, kad nušautas farmacininkas buvo griežtosios linijos hinduistų organizacijos „Rashtriya Swayamsevak Sangh“ (RSS) vietos ideologas.

RSS laikoma Indijos premjero Narendros Modi valdančiosios partijos „Bharatiya Janata“ (BJP) motinine organizacija.

Vien anglų kalba paskelbto pareiškimo autentiškumo nepriklausomi šaltiniai nepatvirtino.

Šeštadienį Šrynagare panašiai buvo nušauti du civiliai.

Policijos viršininkas Dilbagas Singhas sakė, kad užpuolikai bus greit sučiupti.

„Nekaltų civilių, įskaitant mokytojus, žudymas yra bendruomenių darnos ir brolybės Kašmyre šimtmečių senumo tradicijos puolimas“, – mokykloje, kur buvo nušauti mokytojai, sakė D. Singhas.

Pasak pareigūnų, šiemet įtariami sukilėliai jau nužudė 25 žmones, įskaitant Indijos valdymą remiančių partijų darbuotojus.

Kašmyras yra padalytas Indijai ir Pakistanui nuo šių šalių nepriklausomybės paskelbimo 1947 metais. Abi valstybės reiškia pretenzijas į visą šį Himalajų regioną.

Sukilėlių grupės, su Indijos kariais kovojančios nuo 1989 metų, reikalauja nepriklausomybės arba regiono prijungimo prie Pakistano.

Per konfliktą žuvo dešimtys tūkstančių žmonių, daugiausia civilių.

Pastaraisiais mėnesiais vietos vyriausybė, vadovaujama Naujojo Delio paskirto gubernatoriaus pavaduotojo, nurodė tūkstančiams mokytojų organizuoti renginius su Indijos vėliava ir moksleivių giedamu himnu.

Daugelis tai palaikė bandymu išgyvendinti regione giliai įsišaknijusias antiindiškas nuotaikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.