JAV kariai nuo praėjusių metų slapta rengia taivaniečius

JAV specialiųjų operacijų pajėgos ir jūrų pėstininkai jau daugiau nei metus slapta rengia Taivano karius, rizikuodami papiktinti Kiniją, ketvirtadienį pranešė „The Wall Street Journal“.

 JAV kariai nuo praėjusių metų slapta rengia taivaniečius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 JAV kariai nuo praėjusių metų slapta rengia taivaniečius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2021, 10:07 PM

Laikraštis teigia, kad maždaug dvi dešimtys JAV karių mokė Taivano sausumos ir jūrų pajėgas „mažiausiai metus“, Kinijai vis labiau žodžiais grasinant salai, Jungtinių Valstijų sąjungininkei.

Straipsnyje cituojami neįvardijami pareigūnai. Taivano gynybos ministerija atsisakė komentuoti. Pentagonas to nepatvirtino ir nepaneigė. Atstovas spaudai Johnas Supple'as sakė, kad JAV parama Taivano kariuomenei vertinama atsižvelgiant į jo gynybos poreikius. „Mūsų parama ir gynybos santykiai su Taivanu išlieka sutelkti prieš esamą grėsmę, kurią kelia Kinijos Liaudies Respublika“, – sakoma J. Supple‘o pranešime. „Raginame Pekiną laikytis įsipareigojimo taikiai spręsti skirtumus abiejose sąsiaurio pusėse“.

Straipsnis patvirtina Taivano žiniasklaidos pranešimus pernai lapkritį, cituojant Taivano karinių jūrų pajėgų vadovybę, kad JAV kariai ten atvyko rengti Taivano jūrų pėstininkus ir specialiąsias pajėgas mažų laivų ir amfibijų operacijoms. Vėliau šiuos pranešimus paneigė JAV ir Taivano pareigūnai, pabrėžę, kad abi šalys vykdo dvišalius karinius mainus ir bendradarbiauja.

Jungtinės Valstijos tiekia Taivanui ginklus, įskaitant raketas gynybai ir naikintuvus, o Pekinas grasina jėga perimti salos kontrolę ir vėl ją integruoti į Kiniją. JAV taip pat laikosi dviprasmiško įsipareigojimo ginti Taivaną, Pekino laikomą atskilusia provincija. Pernai paskelbtame ir Taivano žiniasklaidos parodytame vaizdo įraše matyti JAV kariai, dalyvaujantys pratybose saloje.

Kinijos pajėgos pastaraisiais metais stiprina veiksmus Taivano atžvilgiu, vykdo jūrų šturmo pratybas ir skraidina dideles bombonešių ir naikintuvų grupes netoli Taivano oro erdvės. JAV valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as Kinijos veiklą pavadino „destabilizuojančia“ ir „provokuojančia“. „Mes primygtinai raginame Pekiną nutraukti savo karinį, diplomatinį ir ekonominį spaudimą bei prievartą prieš Taivaną“, – sakė jis, JAV įsipareigojimą salai pavadinęs „tvirtu kaip uola“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.