JAV Senatas priėmė laikiną priemonę skolų krizei išvengti

JAV Senatas ketvirtadienį nubalsavo laikinai padidinti šalies skolinimosi limitą ir kol kas išvengti nemokumo krizės, galėjusios sukelti recesiją ir smarkiai smogti pasaulio rinkoms.

JAV Senatas priėmė laikiną priemonę skolų krizei išvengti. <br> Rueters/Scanpix nuotr.
JAV Senatas priėmė laikiną priemonę skolų krizei išvengti. <br> Rueters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2021, 8:29 AM

Per įtemptas demokratų ir respublikonų derybas buvo susitarta, kad šiai krizei išspręsti bus suteikta daugiau laiko, šalies didžiausio skolinimosi kartelę kilstelint dar 480 mlrd. dolerių (415 mlrd. eurų). Šis proveržis buvo pasiektas likus 11 dienų iki galutinio termino, kuriam sukakus Jungtinės Valstijos nebebūtų galėjusios skolintis ir pirmąkart per savo istoriją nebebūtų galėjusios vykdyti įsipareigojimų kreditoriams.

Senato demokratų daugumos lyderis Chuckas Schumeras apie pasiektą susitarimą paskelbė paryčiais.

„Respublikonai žaidė pavojingą ir rizikingą partinį žaidimą, ir džiaugiuosi, kad jų balansavimas ties pavojinga riba nesuveikė“, – kalbėdamas Senate pareiškė Ch. Schumeras.

Senato respublikonų mažumos lyderis Mitchas McConnellas šį kompromisą pasiūlė trečiadienį. Jo partija buvo nusiteikusi balsuoti prieš Atstovų Rūmų demokratų pastangomis priimtus planus padidinti valstybės skolinimosi limitą ilgesniam kaip metų laikotarpiui.

Naujasis susitarimas krizės neišsprendžia, tik ją atideda. Be to, naujojo plano galutinis terminas sutampa su kitu dideliu finansavimo iššūkiu – nuo gruodžio 3-iosios gali tekti iš dalies uždaryti JAV federalines įstaigas, išsekus iždo atsargoms.

„Dabar reikalingas ilgalaikis sprendinys, kad nepatirtume šios rizikingos dramos kas kelis mėnesius“, – pabrėžė Ch. Schumeras.

Atstovų Rūmų demokratų daugumos lyderis Steny Hoyeris savo ruožtu ketvirtadienį vakare sakė, kad Kongreso žemieji rūmai ateinantį antradienį balsuos dėl siūlymo padidinti valstybės skolinimosi limitą, Senate priimto be respublikonų palaikymo, ir pasiųs teisės aktą pasirašyti prezidentui Joe Bidenui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.