Nigerijos šiaurės vakaruose išlaisvinti beveik 200 pagrobtų žmonių

Nigerijos saugumo pajėgos išgelbėjo beveik 200 pagrobtų žmonių per reidus nusikalstamų gaujų stovyklose tankiuose miškuose šalies šiaurės vakaruose, pranešė policija.

 Nigerijos šiaurės vakaruose išlaisvinti beveik 200 pagrobtų žmonių.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Nigerijos šiaurės vakaruose išlaisvinti beveik 200 pagrobtų žmonių.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2021, 11:41 AM

Gerai ginkluotų gaujų nariai, vietos gyventojų vadinami banditais, daugelį metų siaučia Nigerijos šiaurės vakariniuose ir centriniuose rajonuose, plėšdami kaimus ir grobdami žmones dėl išpirkos. Tačiau pastaraisiais metais jų išpuolių pastebimai padaugėjo.

Išgelbėti žmonės – 187 vyrai, moterys ir vaikai – buvo išvaduoti Zamfaros valstijoje, kur buvo pagrobti per atskirus banditų išpuolius, ketvirtadienį vėlai vakare nurodė policija.

Policija išplatino nuotraukų, kuriose matyti ant žemės sėdintys į krūvą susispietę dešimtys vyrų, moterų ir vaikų.

„Daugelį savaičių nelaisvėje praleidę pagrobti žmonės buvo išvaduoti per daug valandų trukusias didelio masto masto paieškos ir gelbėjimo operacijas“, – sakė Zamfaros valstijos policijos atstovas Mohammedas Shehu.

Šie reidai buvo dalis didesnio masto karinės operacijos, pastarosiomis savaitėmis vykstančios Zamfaroje ir kitose šiaurės vakarinėse valstijose. Per ją, be kita ko, blokuojamas telekomunikacijų paslaugos, kad banditams būtų sudėtingiau palaikyti ryšį.

Praėjusią savaitę kariuomenė pranešė per operacijas „neutralizavusi“ beveik 300 nusikaltėlių. Tačiau tai nesustabdė smurto.

Antradienį maždaug 100 motociklais atvažiavusių banditų apsupo Kurjan Madaro kaimą Zamfaros valstijoje. Jie nužudė 14 žmonių ir atėmė iš gyventojų pinigus bei mobiliuosius telefonus.

Informacija apie išpuolius šiaurės vakaruose smarkiai vėluoja, nes valdžia suspendavo telekomunikacijų paslaugų teikimą Zamfaroje ir kai kuriuose Kacinos, Sokoto bei Kadūnos valstijų rajonuose.

Praėjusią savaitę Zamfaros sostinėje Gusau buvo atnaujintas ryšio paslaugų teikimas.

Gaujos, įsikūrusios per tas keturias valstijas besidriekiančiuose miškuose įrengtose stovyklose, vis dažniau puola mokyklas ir dėl išpirkos grobia moksleivius.

Nuo gruodžio Nigerijos šiaurėje iš viso pagrobta daugiau kaip 1 tūkst. studentų ir moksleivių, tačiau dauguma jų po derybų buvo paleisti.

Nusikalstamų gaujų smurtas tėra vienas iš iššūkių, su kuriais susiduria Nigerijos saugumo pajėgos. Joms taip pat tenka kovoti su 12 metų šalies šiaurės rytuose vykstančiu džihadistų sukilimu, jau nusinešusiu per 10 tūkst. gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.