I. Garibašvilis: M. Saakašviliui kalėjime teks praleisti šešerius metus, malonės nebus Politiko sveikatos būklė pablogėjo, jis sunkiai vaikšto ir kalba

Gruzijos ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis pareiškė, kad buvusiam šalies prezidentui Michailui Saakašviliui gali būti iškelta baudžiamoji byla dėl neteisėto valstybės sienos kirtimo.

Bado streiką Rustavio miesto kalėjime paskelbusio buvusio Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio sveikatos būklė pablogėjo. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Bado streiką Rustavio miesto kalėjime paskelbusio buvusio Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio sveikatos būklė pablogėjo. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Bado streiką Rustavio miesto kalėjime paskelbusio buvusio Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio sveikatos būklė pablogėjo. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Bado streiką Rustavio miesto kalėjime paskelbusio buvusio Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio sveikatos būklė pablogėjo. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 11, 2021, 8:31 AM, atnaujinta Oct 11, 2021, 3:00 PM

„Teismo spendimu M. Saakašviliui mūsų kalėjime teks praleisti šešerius metus. Gruzijos prezidentė Salomėja Zurabišvili gana tiesiai pareiškė, kad jam nebus suteikta malonė“, – sakė I. Garibašvilis.

Premjeras taip pat atmetė M. Saakašvilio perdavimo Ukrainai galimybę.

„Visų pirma, niekas neprašo perduoti M. Saakašvilio. Atlikęs jam skirtą bausmę jis galės vykti į bet kurią šalį“, – pareiškė I. Garibašvilis.

Šiuo metu M. Saakašvilis laikomas kalėjime Rustavio mieste ir tuojau po sulaikymo paskelbė bado streiką.

Jo asmeninis gydytojas Nikolozas Kipšidzė pranešė, kad M.Saakašvilio sveikatos būklė pablogėjo.

„Nuo tada, kai prieš dvi ar tris dienas apžiūrėjau Michailą Saakašvilį, padėtis pablogėjo. Jis gėrė sultis ir iš tiesų įmaišydavo į arbatą šaukštelį medaus (...) Po to, kai per televizorių išgirdo, esą suvalgė kalėjime beveik 8 kg medaus, apskritai jo atsisakė. Tai turėjo pasekmių, ir dabar padėtis beveik kritinė“, – sakė jis.

Anot gydytojo, M. Saakašvilis serga talasemija. Tai genetinė kraujo liga, atsirandanti sutrikus hemoglobino gamybai.

„Niekada anksčiau nesu apie tai kalbėjęs, bet šiandien jis man davė leidimą. Tai ne mirtina liga, tačiau egzistuoja tam tikros ribos, ir viena tų ribų yra badas. Sergant šia liga badauti negalima. Jis žinojo apie šią ligą nuo vaikystės, tačiau ji buvo diagnozuota jam Vašingtone per vieną vizitų“, – sakė N. Kipšidzė.

„Dabar jis sunkiai vaikšto ir jam sunku kalbėti“, – pridūrė gydytojas.

Tuo metu Gruzijos pataisos įstaigų tarnyba tvirtina, kad eksprezidento sveikatos būklė normali.

„Žiniasklaidos išplatinta informacija, esą Michailo Saakašvilio sveikatos būklė pablogėjo, neatitinka tikrovės. Jis vartoja skirtus medikamentus. Jo sveikatos būklė šiuo metu normali, gyvybinių funkcijų rodikliai – normalūs“, – nurodė tarnyba naktį iš sekmadienio į pirmadienį išplatintame pranešime.

„Dėl paskelbto bado streiko Michailas Saakašavilis yra nuolat stebimas medikų“, – rašoma pranešime.

Po N. Kipšidzės pareiškimo apie pablogėjusią eksprezidento sveikatos būklę prie Rustavio miesto kalėjimo susirinko jo šalininkai. Jie opozicinio televizijos kanalo „Mtavari Archi“ tiesioginiame eteryje prašė M. Saakašvilio nutraukti bado streiką.

Ukrainos pilietybę turintis Gruzijos eksprezidentas slapta atvyko į šalį rugsėjo 29 dieną. Spalio 1-ąją jis buvo sulaikytas Tbilisyje. Šiuo metu M. Saakašvilis laikomas kalėjime pietrytiniame Rustavio mieste.

Gruzijoje eksprezidentui iškeltos kelios baudžiamosios bylos. Valdžia nekart įspėjo, kad jis bus sulaikytas, kai tik kirs šalies sieną.

M. Saakašvilis savo sulaikymą laiko neteisėtu, o jam pareikštus kaltinimus – suklastotais. Jis kalėjime paskelbė bado streiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.