Po nesėkmės rinkimuose traukiasi Vokietijos partijos AfD bendrapirmininkis

Vokietijos kraštutinių dešiniųjų partijos AfD bendrapirmininkis Joergas Meuthenas pirmadienį pareiškė, kad nesieks toliau vadovauti šiai euroskeptiškai ir islamofobiškai partijai.

 Po nesėkmės rinkimuose traukiasi Vokietijos partijos AfD bendrapirmininkis.  <br> Imago/Scanpix nuotr.
 Po nesėkmės rinkimuose traukiasi Vokietijos partijos AfD bendrapirmininkis.  <br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2021, 5:32 PM

Pasak J. Meutheno, po „neįtikėtinai sudėtingų“, bet ir jį „praturtinusių“ šešerių su puse metų, jis „nebepaneš [partijos] federalinio atstovo vaidmens“.

2013 metais įsikūrusi AfD pirmą kartą į Vokietijos parlamentą pateko 2017 metais, tačiau praėjusio mėnesio pabaigoje vykusiuose rinkimuose jos pozicijos susilpnėjo.

Nors visuomenės apklausos rodė, kad dviejose buvusiose Rytų Vokietijos žemėse AfD pagal populiarumą pirmauja, šiemet rinkimuose partija visoje šalyje surinko 10 proc. balsų – dviem procentiniais punktais mažiau nei anksčiau.

J. Meuthenas, Europos Parlamento narys nuo 2017 metų, pažadėjo tęsti savo „politinį darbą“ prieš „įsitvirtinusių partijų nustatytą kursą Vokietijoje ir Briuselyje“.

J. Meuthenas, garsėjęs kaip vienas nuosaikesnių partijos lyderių, sulaukdavo kritikos iš radikalesnių AfD narių.

Per partijos suvažiavimą balandžio mėnesį grupė delegatų pabandė nušalinti jį nuo partijos lyderių.

2020 metais J. Meuthenas siekė išardyti radikaliąją partijos grupę, vadinamąjį „Sparną“, atsikratydamas vieno jos lyderių Andreaso Kalbitzo.

Prieš islamą pasisakanti kraštutinių dešiniųjų partija AfD dažnai sulaukdavo prieštaringų vertinimų dėl savo raginimų Vokietijai liautis atgailauti už Antrojo pasaulinio karo nusikaltimus.

Antiislamiška, ultradešinioji AfD dažnai išprovokuodavo kontroversijų savo raginimais Vokietijai liautis atgailavus už Antrojo pasaulinio karo nusikaltimus. Įtakingas partijos veikėjas Alexanderas Gaulandas (Aleksandras Gaulandas) nacių valdymo laikotarpį yra pavadinęs „paukščio išmatų dėmele“ Vokietijos istorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?