Į Ispaniją atvyko dešimtys evakuotų afganistaniečių

Į Madridą pirmadienį atskrido lėktuvas su 84 afganistaniečiais – Ispanijos pajėgoms talkinusiais žmonėmis ir jų šeimos nariais, kurie po evakuacijos buvo laikinai apsistoję Pakistane.

 Į Ispaniją atvyko dešimtys evakuotų afganistaniečių.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Į Ispaniją atvyko dešimtys evakuotų afganistaniečių.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2021, 10:59 AM

Karinis lėktuvas numatytu laiku nusileido netoli Madrido esančiame Torechon de Ardoso aerodrome, pareiškime patvirtino vyriausybė.

Atvykėlius aerodrome pasitiko gynybos, užsienio reikalų ir migracijos ministrai.

Tarp 84 keleivių buvo 14 žmonių, talkinusių Ispanijos pajėgoms Afganistane, taip pat jų artimieji, pranešė visuomeninis transliuotojas TVE.

Transliuotojas parodė, kaip iš lėktuvo išlipa vyrai, moterys ir vaikai.

Gynybos ministerija tviteryje paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, pasak jos, matyti rugpjūtį į Madridą atvykusio tėvo ir jo dukters emocingas susitikimas.

Ispanijos užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Albaresas per tviterį padėkojo Pakistanui už bendradarbiavimą vykdant evakuacijos operaciją.

Ispanijos žiniasklaida, įskaitant laikraštį „El Pais“ ir nacionalinį radiją, pranešė, kad Madridas pargabens 250 Afganistano piliečių, kurie iš anksto atvyko į Pakistaną ir bus išskraidinti kariniais transporto lėktuvais.

Antrasis reisas likusiems evakuotiems asmenims numatomas antradienį.

Ispanija evakuacijai ruošėsi kelias savaites, o J. M. Albaresas rugsėjo pradžioje apsilankė Pakistane ir Katare, kad susitartų dėl svarbiausių aspektų.

Talibano kovotojams rugpjūtį užėmus Kabulą, kol Vakarų pajėgos traukėsi iš Afganistano, Madridas spėjo išgabenti per 2 tūkst. žmonių – daugiausia afganistaniečius, talkinusius ispanams, ir jų šeimas.

Tačiau evakuaciją teko nutraukti, kai iš Afganistano sostinės oro uostą paliko paskutiniai jį saugoję JAV kariai.

Ministras pirmininkas Pedro Sanchezas rugpjūtį pareiškė, kad Ispanija „neužmirš afganistaniečių, pasilikusių“ savo šalyje, bet norinčių išvykti.

Europos Sąjungos vyriausiasis diplomatas Josepas Borrellis penktadienį paragino bloko valstybes nares priimti dar „mažiausiai“ 10–20 tūkst. afganistaniečių pabėgėlių.

„Kad juos priimtume, turime juos evakuoti. Mes prie to dirbame, tačiau tai nelengva užduotis“, – sakė jis Madride.

Anot Briuselio, Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro reikalavimas per artimiausius penkerius metus priimti 42,5 tūkst. pabėgėlių iš Afganistano gali būti įgyvendintas – nors konkretūs sprendimai priklauso nuo Bendrijos valstybių narių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.