Izraelio premjero ir V. Putino susitikimo darbotvarkėje – Irano branduolinė programa

Izraelio ministras pirmininkas Naftali Bennettas kitą savaitę vyks į Sočio kurortą Rusijoje susitikti su prezidentu Vladimiru Putinu derybų, per kurias taip pat bus aptarta Irano branduolinė programa, antradienį pranešė jo kanceliarija.

Maskva yra viena galingųjų šalių, pasirašiusių 2015 metų branduolinį susitarimą su Teheranu.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Maskva yra viena galingųjų šalių, pasirašiusių 2015 metų branduolinį susitarimą su Teheranu.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2021, 5:11 PM

Maskva yra viena galingųjų šalių, pasirašiusių 2015 metų branduolinį susitarimą su Teheranu. Pagal šį susitarimą turėjo būti sušvelnintos šiitiškai respublikai taikomos sankcijos mainais į Teherano branduolinės programos apribojimus.

„Abu [vadovai] aptars virtinę diplomatinių, saugumo ir ekonominių klausimų, susijusių su abiem šalimis, o taip pat svarbius regioninius reikalus, visų pirma – Irano branduolinę programą“, – pranešė N. Benneto kanceliarija.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018 metais vienašališkai išvedė savo šalį iš šio susitarimo ir grąžino sankcijas šiitiškai respublikai. Atsakydamas Teheranas liovėsi vykdyti kai kuriuos sutartimi numatytus įsipareigojimus.

Praėjusį mėnesį Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje N. Bennetttas sakė, kad Izraelis „neleis Iranui įgyti branduolinio ginklo“.

Tuo metu Teheranas tvirtina, kad jo branduolinė programa yra taikaus pobūdžio.

Kitos 2015 metų susitarimą su Iranu pasirašiusios šalys yra Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Kinija. JAV į valdžią atėjus prezidentui Joe Bidenui Vienoje balandį prasidėjo derybos, kuriomis siekiama atgaivinti Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą sutartį. Tačiau nuo birželio, kai Irano prezidentu buvo išrinktas ultrakonservatorius Ebrahimas Raisi, derybos įstrigo.

Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas praėjusią savaitę per vizitą Maskvoje pareiškė, jog tikisi, kad Teherano derybos su galingosiomis valstybėmis dėl branduolinės sutarties išsaugojimo bus „greitai“ atnaujintos.

Rusijos URM vadovas S. Lavrovas taip pat pareiškė, kad „derybos turi būti kuo greičiau atnaujintos“, ir paragino Vašingtoną grįžti prie susitarime numatytų savo įsipareigojimų.

Tai bus pirmasis N. Bennetto oficialus vizitas Rusijoje nuo birželio, kai premjero poste jis pakeitė 12 metų iš eilės vyriausybei vadovavusį Benjaminą Netanyahu.

B. Netanyahu didžiavosi savo draugyste su V. Putinu ir buvo dažnas svečias Rusijoje.

Sveikindamas N. Bennettą stojus prie vyriausybės vairo V. Putinas išreiškė viltį, kad Rusijos ir Izraelio bendradarbiavimas sustiprins „taiką, saugumą ir stabilumą Artimuosiuose Rytuose“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.