Savižudybės ligoninėje kelia susirūpinimą dėl gilėjančios COVID-19 pacientų psichikos sveikatos krizės

Bosnijos ir Hercegovinos Bania Lukos mieste iš penkto ligoninės pastato aukšto iššoko pacientas – tai jau šešta savižudybė šioje gydymo įstaigoje šiais metais.

Bosnijos ir Hercegovinos Bania Lukos mieste iš penkto ligoninės pastato aukšto iššoko pacientas – tai jau šešta savižudybė šioje gydymo įstaigoje šiais metais.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Bosnijos ir Hercegovinos Bania Lukos mieste iš penkto ligoninės pastato aukšto iššoko pacientas – tai jau šešta savižudybė šioje gydymo įstaigoje šiais metais.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2021, 6:00 AM

Dauguma sau gyvybę atėmusių pacientų iššoko iš aukštų, kuriuose buvo įrengtos COVID-19 palatos, todėl augantis savižudybių skaičius atkreipė dėmesį į galimas psichologinės sveikatos krizes, su kuriomis susiduria koronavirusu sergantys pacientai Bosnijoje, kur mirčių nuo pandemijos skaičius nuolat auga.

Serbų Respublikos universitetinio klinikinio centro (UCCRS) Bania Lukoje COVID-19 skyriaus vadovė Renata Tamburic sakė, kad naujausias savižudybę atlikęs pacientas sirgo vėlyvos stadijos vėžiu ir koronaviruso sukeltu plaučių uždegimu.

R.Tamburic teigė, kad paciento sveikata pablogėjo spalio trečiosios naktį ir kad „tragiškas incidentas įvyko personalo naudojamame kambaryje, kurio langai nebuvo apsaugoti“.

Neseniai ligoninėje įvykusi savižudybė – antroji per kelias savaites ir šeštoji šiais metais. Penkiais atvejais žmonės iššoko pro ligoninės langus, esančius COVID-19 skyriuose. Šeštuoju atveju pacientas buvo rastas pasikoręs psichiatrijos skyriaus tualete. Ligoninė jų pavardžių neskelbė.

JAV Johnso Hopkinso universiteto duomenimis, Bosnijoje ir Hercegovinoje mirtingumas nuo koronaviruso yra didžiausias Europoje ir siekia 4,5 proc., o pilnai pasiskiepiję yra tik 15 proc. šalies gyventojų. Bosnija, kaip ir daugelis kitų pasaulio šalių, susiduria su vakcinų atsisakymo ir įtarumo problema.

Pakoreguoti langų mechanizmai

61-erių vyras Nebojsa, privatumo sumetimais paprašęs neskelbti jo pavardės, buvo gydomas UCCRS ligoninės penktame aukšte esančiame COVID-19 skyriuje.

„Buvau šokiruotas, nes palatų langai buvo uždaryti ir jų atidaryti buvo neįmanoma. Jie sakė, kad langai užrakinti tam, kad niekas neiššoktų. Kai kuriems pacientams [ten] psichologiškai labai sunku“, – RFE/RL Balkanų tarnybai sakė Nebojsa.

Nors vyras gyrė ligoninę už modernų gydymą ir draugišką personalą, jis teigė savo akimis matęs, kaip gydymas paveikia pacientų psichiką.

„Mačiau ten einančią moterį, kuri negalėjo rasti savo palatos. Penktame aukšte koridorius labai ilgas, bet mačiau, kad jos psichinė būklė nebuvo pati geriausia, ji klaidžiojo ir negalėjo rasti kelio į savo palatą“, – pasakojo Nebojsa, kuris gegužės mėnesį ligoninėje praleido 21 dieną.

„Jie paliko mirusiuosius salės gale. Mačiau maišus [su kūnais], maišus, kuriuos jie ten paliko. Gydytojas pasakė, kad jie mirė. Per aštuonias dienas mirė septyni žmonės. Aštuntą dieną mirė dar aštuoni, t. y. iš viso mirė 15 žmonių“, – pasakojo Nebojsa, tačiau pridūrė nemanantis, kad ši patirtis jį paveikė psichologiškai.

Serbų Respublikos gydytojų sąjungos pirmininkas Miodragas Femičius sakė, kad šios mirtys kelia nerimą ir kad „laikas išsiaiškinti, kodėl tai vyksta, gelbėti žmonių gyvybes, ir užkirsti tam kelią ateityje“.

Po trečiosios savižudybės, įvykdytos gegužę, ligoninės vadovybė paskelbė, kad „pakoreguos langų atidarymo mechanizmą“ ir įrengs vaizdo kameras, kad būtų išvengta žmonių iššokimų pro langus.

Psichologinė našta

Tačiau tokios techninės priemonės problemos neišspręs, perspėjo buvęs Serbų Respublikos sveikatos apsaugos ministras Slobodanas Staničius. „Priimant pacientus būtina atkreipti dėmesį ir ypatingai rūpintis psichologine žmonių būsena. Reikėtų įvertinti pacientus, kurie atrodo pažeidžiami ir gali kelti sau pavojų“, – sakė jis.

Gydytojai ir sveikatos apsaugos ekspertai visame pasaulyje įspėjo, kad į intensyviosios terapijos skyrius paguldytiems koronavirusu sergantiems pacientams tenka sunki psichologinė našta. Be fizinių sunkumų, pacientai savo aplinkoje tiesiogiai susiduria su mirtimi – ypač perpildytose ligoninėse.

Jungtinės Karalystės mokslo savaitraštyje „Nature“ paskelbtoje didelės apimties metaanalizėje nustatyta, kad pacientai, kuriems patvirtintas COVID-19, patyrė daugiau psichikos sveikatos problemų, tokių kaip nerimas ir depresija, nei kitos stebėtos grupės, pavyzdžiui, sveikatos priežiūros darbuotojai arba pacientai, kuriems įtariamas COVID-19.

Bania Lukos ligoninė neatsakė į RFE/RL klausimą, kiek savižudybę įvykdžiusių pacientų buvo gydomi nuo COVID-19 ir keliems iš jų buvo taikoma deguonies terapija. Ligoninės atstovai taip pat neatsakė kokių priemonių imasi, kad užkirstų kelią naujoms savižudybėms.

Spalio 4 d. surengtoje spaudos konferencijoje UCCRS atstovai teigė, kad „su savižudybėmis susiduria viso pasaulio ligoninės“. O UCCRS direktorius Vlado Djajičius pareiškė, kad ligoninė į situaciją pažvelgė „profesionaliai“ ir kad dabar ligoninėje neįmanoma pilnai atverti langų.

„Jei klinikiniame centre turime 1,5 tūkst. pacientų, negalime prie kiekvieno paciento pastatyti po sveikatos priežiūros darbuotoją. Kiekvieną dieną mūsų pacientus stebi psichologai, gydytojai ir slaugytojai, – sakė jis. – Net jei tas langas ir nebūtų buvęs atidarytas... pacientas būtų galėjęs rasti kokį nors kitą būdą nusižudyti.“

Parengta pagal RFE/RL inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.