Azerbaidžanas ir Iranas sutiko taisyti santykius dialogu

Baku trečiadienį pranešė susitaręs su Teheranu spręsti diplomatinę krizę dialogu, prieš kelias savaites atšalus dvišaliams santykiams dėl įtarimų, kad izraeliečių kariuomenė aktyviai veikia Azerbaidžane.

Irano ir Azerbaidžano vėliavos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Irano ir Azerbaidžano vėliavos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2021, 3:39 PM

Praėjusį mėnesį Iranas pareiškė protestą dėl savo nesutaikomo priešo Izraelio numanomos veiklos Azerbaidžane ir pažadėjo imtis būtinų atsakomųjų veiksmų.

Šiitiška respublika neseniai surengė karines pratybas netoli sienos su Azerbaidžanu, nepaisydama Teherano kritiką neigiančio Baku.

Trečiadienį Azerbaidžanas pranešė, kad jo užsienio reikalų ministras Ceyhunas Bayramovas telefonu pasikalbėjo su savo kolega iraniečiu Hosseinu Amiru-Abdollahianu. Abu ministrai sutiko nesutarimus spręsti derybomis.

„Šalys pažymėjo, kad pastarojo meto retorika pakenkė dvišaliams santykiams ir kad bet kokie nesutarimai turėtų būti sprendžiami dialogu“, – pabrėžiama Azerbaidžano užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Irano užsienio reikalų ministerija savo ruožtu pranešė, jog H. Amiras-Abdollahianas paragino abi vyriausybes „vengti nesusipratimų ir stiprinti santykius“.

„Teheranas ir Baku turi priešų. Abi vyriausybės neturėtų suteikti jiems progos griauti santykius“, – pranešime cituojami diplomatijos vadovo žodžiai per antradienį vakare įvykusį pokalbį telefonu.

Izraelis yra svarbus ginkluotės tiekėjas Azerbaidžanui, laimėjusiam pernai kilusį šešių savaičių karą su kaimynine Armėnija dėl ginčijamo Kalnų Karabacho kontrolės.

Baku jau seniai piktinasi, kad Teheranas palaiko Jerevaną jau ne vieną dešimtmetį besitęsiančiame Karabacho konflikte.

Praėjusiais metais įsiplieskęs trumpas karas baigėsi tarpininkaujant Rusijai paskelbtomis paliaubomis. Paskui Armėnija užleido kelis ginčijamo regiono ruožus, įskaitant dalį 700 km ilgio Azerbaidžano sienos su Iranu, kurią dešimtmečius kontroliavo Jerevanas.

Įtampą taip pat padidino Baku sprendimas įvesti muitus iraniečių sunkvežimių vairuotojams, vykstantiems į Armėniją per tą teritoriją.

Remiantis trečiadienį paskelbtu Azerbaidžano užsienio reikalų ministerijos pareiškimu, abi šalys sutarė, kad „būtina užmegzti tiesioginį abiejų šalių valstybinių institucijų dialogą tranzito klausimais“.

Iranui jau ilgą laiką nerimą kelia jo etninių azerbaidžaniečių mažumos separatistinės nuotaikos. Šiai grupei priklauso apie 10 mln. iš visų 83 mln. šalies gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.