Stambus Lenkijos projektas pasienyje: prie sienos su Baltarusija planuoja statyti 353 mln. eurų kainuosiančią tvorą

Lenkija teigia planuojanti statyti sieną, kuri sustabdytų iš Baltarusijos atvykstančius migrantus, pagal įstatymą, kurio projektas trečiadienį turėjo būti svarstomas parlamente. Manoma, kad sienos su judesio detektoriais statyba kainuos 353 mln. eurų. Ministrų kabinetas patvirtino projektą antradienį, o trečiadienį arba ketvirtadienį dėl jo turi balsuoti įstatymų leidėjai.

Lenkijos-Baltarusijos pasienis.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Lenkijos-Baltarusijos pasienis.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2021, 5:25 PM

„Bandymų kirsti sieną skaičius didėja“, – sakė vyriausybė, pagrįsdama įstatymo būtinumą. Įstatymo projekte taip pat nurodyta, kad visuomenė negali priartėti daugiau nei per 200 metrų nuo užtvaros.

Tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Artimųjų Rytų ir Afrikos, nuo rugpjūčio mėgina iš Baltarusijos kirsti Lenkijos sieną. Europos Sąjunga teigė, kad antplūdis sąmoningai sumanytas Baltarusijos režimo kaip atsakas į ES sankcijas.

Lenkija reagavo į precedento neturintį migrantų plūsmą pasiųsdama prie sienos tūkstančius kareivių, paskelbusi ten nepaprastąją padėtį, taip pat pradėjusi statyti spygliuotos vielos tvorą. Lenkija buvo viena iš 12 valstybių narių, praėjusią savaitę paprašiusių ES sumokėti už sienų „barjerus“, neleisiančius migrantams patekti.

Sienos planus tuojau pat sukritikavo nevyriausybinės organizacijos, apkaltinusios Lenkijos vyriausybę nederamu atsaku į migrantų antplūdį ir perspėjusios apie vis pavojingesnes sąlygas, kuriose jie atsiduria. Nepaprastoji padėtis, neleidžianti žurnalistams ir labdaros darbuotojams priartėti prie sienos, vertinama ypač prieštaringai, ir ES paragino užtikrinti „skaidrumą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.