Turkija po atakų iš Sirijos užsipuolė JAV ir Rusiją

Turkija trečiadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos ir Rusija yra atsakingos už virtinę aukų pareikalavusių išpuolių prie jos sienos su Siriją ir pabrėžė, kad Ankara turi teisę gintis.

Recepas Tayyipas Erdoganas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Recepas Tayyipas Erdoganas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2021, 4:25 PM

Turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį perspėjo, kad jo šalis „nebeturi kantrybės“ Sirijoje veikiančių kurdų sukarintų grupuočių atžvilgiu. Ankara šias grupuotes kaltina atakuojant raketomis taikinius kitapus sienos ir rengiant išpuolius prieš jos karius.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu trečiadienį apkaltino JAV ir Rusiją nesugebant tinkamai prižiūrėti buferinės zonos šiaurės Sirijoje. Ši zona, skirta atstumti kurdų pajėgas nuo Turkijos teritorijos, buvo įkurta pagal du 2019 metų susitarimus.

„Deja, Rusijai ir Jungtinėms Valstijoms taip pat tenka atsakomybė už vėliausius išpuolius, nukreiptus prieš civilius gyventojus ir policiją“, – kalbėjo M. Cavusoglu per televiziją transliuotoje spaudos konferencijoje.

„Padarysime viską, ko reikia, kad išvytume teroristus iš tų regionų“, – pridūrė jis.

Turkija dėl minėtų išpuolius kaltina kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG), kuriuos Ankara laiko uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) atšaka Sirijoje.

YPG kovotojai labai padėjo Vašingtonui nugalėti džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS), 2014 metais užėmusį daug Sirijos ir kaimyninio Irako teritorijos.

JAV ir ES laiko PKK teroristine organizacija. Turkija nori, kad Vašingtonas nutrauktų ryšius su YPG ir visokeriopai remtų Ankaros kampanijas Sirijoje.

Turkų valstybinė Anatolijos naujienų agentūra pranešė, kad du specialiųjų pajėgų karininkai žuvo ir dar du buvo sužeisti, kai sekmadienį į juos gabenusį šarvuotį Sirijos šiaurėje pataikė YPG paleista valdomoji raketa.

JAV ambasada antradienį pareiškė užuojautą karininkų šeimoms ir pasmerkė pranešimus apie minosvaidžių atakas, surengtas iš Sirijos prieš Turkijos pietrytinio pasienio rajoną Karkemišą.

Tačiau M. Cavusoglu tame JAV pareiškime įžvelgė „nenuoširdumo“, nes Amerika apginklavo ir apmokė YPG kovotojus.

„Aprūpinate juos ginklais, o paskui darote pareiškimą tik dėl akių. Akivaizdu, kad esama nenuoširdumo“, – pareiškė ministras, kreipdamasis į Vašingtoną.

„Jie nesilaiko savo pažadų, todėl darysime, kas būtina mūsų saugumui užtikrinti“, – pažymėjo jis.

Turkijos lira šią savaitę nusmuko iki istorinių žemumų dolerio ir euro atžvilgiu, rinkoms būgštaujant, kad Ankara galėtų pradėti Sirijoje naują karinę operaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.