V. Putinas perspėjo laikraščio redaktorių, kad Nobelio premija nebus „skydas“

Prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad Nobelio taikos premija, skirta Rusijos laikraščio redaktoriui Dmitrijui Muratovui, „neapsaugos“ jo nuo paskelbimo „užsienio agentu“, jei jis pažeis įstatymus.

 Dmitrijus Muratovas ir Vladimiras Putinas.<br> Lrytas.lt
 Dmitrijus Muratovas ir Vladimiras Putinas.<br> Lrytas.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-13 20:18

Svarbiausio nepriklausomo Rusijos laikraščio „Novaja gazeta“ vyriausiasis redaktorius D. Muratovas praėjusią savaitę kartu su tyrėja žurnaliste Maria Ressa iš Filipinų pelnė prestižinį apdovanojimą už savo darbą ginant saviraiškos laisvę. D. Muratovas sulaukė šio pripažinimo tuo metu, kai dešimtys Rusijos žurnalistų ir kelios pirmaujančios nepriklausomos žiniasklaidos priemonės šiais metais buvo paskelbtos „užsienio agentais“. Šis terminas, turintis sovietmečio potekstę, verčia asmenis ar organizacijas atskleisti finansavimo šaltinius ir šia etikete pažymėti visas savo publikacijas, įskaitant įrašus socialinėje žiniasklaidoje, kitaip gresia baudos.

„Jei jis nepažeis Rusijos įstatymų ir nesuteiks priežasties būti paskelbtas užsienio agentu, tada ir nebus“, – sakė V. Putinas per forumą Maskvoje. Tačiau jis perspėjo žurnalistą nesistengti slėptis už Nobelio premijos ir „naudoti ją kaip skydą“ Rusijos įstatymams pažeisti ir „pritraukti į save dėmesį“.

Laikraštis „Novaja gazeta“ yra vienas iš vos kelių likusių nepriklausomų balsų griežtai kontroliuojamoje žiniasklaidos aplinkoje. Kremliaus kritikai sako, kad valdžia vykdo kampaniją prieš nepriklausomą ir kritišką žiniasklaidą, daug jos buvo paskelbta užsienio agentais, kiti priversti nutilti.

Penktadienį gavęs apdovanojimą D. Muratovas sakė nesąs tikras, kaip tai paveiks „cenzūrą“. Tą pačią dieną Teisingumo ministerija į užsienio agentų sąrašą įtraukė dar devynis žmones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų