A. Navalnas, Afganistano moterys – pretendentai EP Sacharovo premijai gauti

Kalintis Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas ir grupė afganistaniečių moterų yra įvardijami tarp realiausių pretendentų prestižinei Europos Sąjungos žmogaus teisių premijai gauti.

Aleksejus Navalnas.<br>123rf nuotr.
Aleksejus Navalnas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2021, 5:41 PM

Kandidatų į Andrejaus Sacharovo premiją galutinį trejetą baigia kalinti Bolivijos politikė ir buvusi laikinoji prezidentė Jeanine Anez.

2021 metų A. Sacharovo premijos laureatas, kuriam taip pat atiteks 50 tūkst. eurų piniginė dalis, bus paskelbtas ateinantį trečiadienį. Jis bus apdovanotas gruodžio 15 dieną per Europos Parlamento sesiją Strasbūre, Prancūzijoje.

A. Navalnas, balsingiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas, buvo įkalintas šiemet, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl šios atakos opozicionierius kaltina Kremlių.

Afganistano moterų likimas vėl atsidūrė dėmesio centre, kai rugpjūčio mėnesį Talibanas užgrobė valdžią šalyje, išvedant iš jos JAV pajėgas.

Nepaisant pirminių pažadų ginti moterų teises, ypač teisę į mokslą, Talibanas sulaukia kritikos, kad nesilaiko duotų įsipareigojimų. Tarp jį kritikuojančiųjų yra ir Jungtinės Tautos. Tarp afganistaniečių, patekusių į kandidačių sąrašą, yra žmogaus teisių aktyvistės, kultūros veikėjos ir viena žurnalistė.

J. Anez, konservatyvių pažiūrų laikinoji prezidentė, vadovavusi Bolivijai vienerius metus, kovą buvo areštuota dėl kaltinimų terorizmu, antivyriausybine veikla ir sąmokslu, susijusių su 2019 metų politine krize.

J. Anez į valdžią Bolivijoje atėjo 2019 metų lapkritį po tuometinio prezidento Evo Moraleso atsistatydinimo ir išvykimo iš šalies po kelias savaites trukusių smurtingų protestų dėl jo perrinkimo ketvirtai nekonstitucinei kadencijai. Po E. Moraleso pasitraukimo J. Anez, kaip vyriausia parlamento narė, buvo prisaikdinta laikinąja šalies vadove, bet jos politiniai oponentai šį žingsnį pavadino perversmu.

2020 metų spalį buvo surengti taikūs ir skaidrūs rinkimai, kuriuos didele persvara laimėjo E. Moraleso protežė Luisas Arce. Jis pažadėjo persekioti visus, kas prisidėjo prie „perversmo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.